5 videoklipů, které se natáčely ve škole. Ovšem zásadně po zvonění!

Redakce

Hurá, je tu zase konec června a to znamená jediné: je tu poslední zvonění! Dveře do školy jsou opět v ohrožení, netrpěliví žáci je každou chvíli vyrazí z pantů a kantoři zkusí přes léto znovu nabrat síly na všechny ty nezbedníky "prahnoucí" po vzdělání. Občas ale škola neslouží jen k (m)učení. Čas od času se do školních chodeb vrátí i nějaká ta celebrita a natočí tam videoklip. Třeba jako těchto pět umělců.

My Chemical Romance – I’m Not Okay (I Promise). Dnes už neaktivní formace My Chemical Romance patřila mezi ty kapely, které do klipů opravdu vkládaly srdce, a s odstupem času můžeme být rádi, že nám tu po nich zbyl tak kvalitní vizuální materiál. U této písně existuje i mnohem nudnější první verze, která obsahovala jen koncertní záznam. To ta druhá verze už stojí za to. Můžeme v ní vidět pestře vyobrazený život na střední škole, kde se odehrává velkolepý rockový muzikál, v němž můžeme vidět tradiční souboj outsiderů se školními šikanátory. Nakonec se ani nedozvíme, jak dopadne, protože v závěrečné scéně vidíme pouze proti sobě stojící soupeře se hokejovým a lakrosovým náčiním.

Britney Spears – … Baby One More Time. Zapomenout na Britney a její ikonický videoklip v tomto prestižním seznamu by se rovnalo konci světa, to si pište. Tohle je totiž zásadně to první, co každého kulturně znalého člověka napadne, když se řekne „klip ve škole“. Je třeba podotknout, že tak, jak je oblečená sedmnáctiletá Spears, není ani pro americké školství normální (natož pro katolickou školu, kde se snímek natáčel), ale však to znáte – každé video musí obsahovat nějaký prvek, nad kterým by se mohla handrkovat každá mravokárná babka v parku. A i když většina našich čtenářů s Britney vyrůstala a její kariérní cestičku více či méně sledovala, musíte uznat, že se zpěvačce už nikdy nepodařilo natočit něco podobně průlomového.

Iggy Azalea – Fancy (feat. Charli XCX). Aby vám byl celý klip tak trochu jasnější, je určitě vhodné se podívat na film z roku 1995, který se jmenuje Clueless. Hodně scén i outfitů z „Fancy“ odkazuje právě na tento film. Dá se skoro říci, že to je věrná zhudebněná kopie. Pro australskou rapperku Iggy Azaleu to byl první větší samostatný hit po spolupráci s Arianou Grande („Problem“) a protože se jí pracovat s jinou interpretkou zalíbilo, přizvala si i pro tento song Charli XCX. I když není video kdovíjak produkčně strhující, stalo se nejsledovanějším za rok 2014. A přiznejte sami – nebylo by zajímavější se ve škole učit o největších legendách rapu a hip hopu (tak jak je napsáno na tabuli za zády Iggy hned na začátku) než o nudných rovnicích a nadmořských výškách?

JoJo – Leave (Get Out). Ani v tomto článku nezapomínáme na vzdělání té nejmladší generace a proto si teď připomeneme další z řad hudebníků, na které se bohužel nespravedlivě pozapomnělo, zpěvačku JoJo. Té bylo v době natáčení klipů třináct let (taková americká Ewa Farna, že) a stala se tak historicky nejmladší nominovanou interpretkou na MTV Video Music Awards. O jedenáct let později si o videoklipu s MTV popovídala a vyšlo třeba najevo, že si JoJo vycpala prsa („Já prostě musela vypadat vnadně!“). Dnes zpěvačce také připadá, že byla na svůj věk až příliš vážná. Je velká škoda, že se kvůli právním problémům s vydavatelstvím nedokázala hudebnice příliš prosadit.

P!nk – Don’t Let Me Get Me. U P!nk samozřejmě nelze očekávat, že ve škole byla tou tichou šprtkou, která by zbožně koukala na učitelku a měla vždycky úhledně vyžehlenou sukýnku. Naopak byla vždycky tím divokým spouštěčem rebelie. A smrděly jí u toho ponožky. A ačkoli se ve škole odehrává jen prvních šedesát vteřin klipu, je to všechno vlastně dokonalá předehra ke všemu, co se v klipu děje dále, tedy podpisu smlouvy, která ji nutí být něčím, čím vůbec být nechce. A jaká je nejlepší pomsta všem, kteří říkali, že něco nedokážete? Správně, stát se slavným a všem vytřít zrak ve vlastní škole (na plakátu nad pódiem je napsané „Moore High welcomes back P!nk; pozn: Moore je vlastní příjmení zpěvačky). A všichni vaši spolužáci budou tančit na vaše písničky.

Které hudební hvězdy zemřely kvůli drogám a dalším tragickým událostem?

Plagiátorství: Obvinění čelili Jackson, Led Zeppelin i Shakira

Témata:, , , ,