6 rad, jak se rozejít s někým, koho pořád milujete

Redakce

Skončit vztah s někým, koho pořád milujete, to je jedna z nejtěžších věcí, co můžete v této oblasti zkusit. Ať už máte k ukončení vztahu jakýkoliv důvod, to je jen začátek. Tady je náš návod, jak celou nepříjemností projít krok za krokem a způsobit při tom oběma stranám co nejmenší újmu.

  1. Řekněte o tom jen nejbližšímu příteli
    Předtím, než to uděláte, je dobré připravit si podpůrnou půdu, které se hned po akci půjdete vybrečet na rameno. Dopředu ale o vašich plánech s moc lidmi nemluvte, v tomhle typu rozchodu totiž vždycky hrozí, že si to v průběhu rozmyslíte nebo najdete řešení – a vy pak budete za splachovacího troubu.
  2. Udělejte si seznam pro a proti
    Zní to jako blbost, ale když se chcete rozejít s někým, koho pořád milujete, musíte mít pádný důvod a musíte si tím být jisti, jinak děláte chybu anebo z toho vycouváte. Sepište si opravdu stoprocentně upřímný seznam důvodů, proč s partnerem zůstávat a proč to ukončit. Sloupec s více pádnými body vyhrává.
  3. Během zásadního rozhovoru si odpusťte obviňování
    Ano, pravděpodobně se rozcházíte kvůli něčemu, co váš partner dělá nebo naopak nedělá – ale musíte to na něj vytahovat? Už tak bude situace dost bolestná, snažte se tedy slova volit opatrně, ať vašemu milému neublížíte víc, než je třeba.
  4. Používejte zájmeno já
    Vy máte problém, vy se chcete rozejít, vy si za to neste odpovědnost. Nesnažte se zbaběle zbavit svých pocitů tak, že se je pokusíte hodit na toho druhého. Mluvte o tom, proč chcete vztah ukončit vy, ne, proč si myslíte, že to tak „pro oba bude lepší“. Vy mu do hlavy nevidíte.
  5. Buďte maximálně pevní 
    To je největší slabina rozchodů s těmi, ke kterým stále něco cítíme. Jen se v partnerových očích zasklí první slza, už máte pocit, že děláte největší chybu ve svém životě a že všechno jde vyřešit. Nejde. Je potřeba hodně věcí, když má vztah vydržet a fungovat, samotná láska prostě nestačí. Bohužel.
  6. Nesnažte se s ním kamarádit
    Pokud vy milujete jeho, předpokládáme, že i on vás. Oba budete po rozchodu trpět, váš protějšek ale zřejmě víc a také mu bude déle trvat se z celé věci dostat. I když všechno proběhne v klidu a ten člověk vám bude nesmírně chybět, nesnažte se s ním kamarádit. Pokud se to má stát, jednou, až budete oba „moved on“, na sebe určitě zase narazíte a pak to třeba půjde. Ale do té doby se od něj držte dál.

10 důvodů, proč jsou vztahy na dálku lepší, než si myslíte

12 důvodů, proč je večer s jídlem lepší než večer s chlapem