7 + 1 věcí, které si bez problému dovolíme na internetu, ale nikoliv ve skutečnosti: Dobrý večer, pane voyere!

Redakce

Zalepujeme si kameru na noteboocích, víme, že NSA a další špehomani nás neustále kontrolují. Korporace sbírají data o veškerém našem chování, aby nám tlačili další a další zboží – víme to a stejně se na internetu chováme, jako kdyby nám patřil. Jsme silní, sebejistí a o následcích svého chování moc nedumáme. Naproti tomu v reálném světě si dáváme pozor. Nemělo by tomu ale být spíš naopak? Co se dělá na netu v pohodě a jinak ne?

  1. Urážet lidi. Podívejme se na ostřejší komentáře pod jakýmkoliv článkem na zpravodajských serverech. To, že jsou uživatelé registrovaní, jim nebrání v peprných urážkách, které by si na besedě v čajovně sotva dovolili. Z toho plyne, že i když víte, o koho se jedná, do obličeje mu něco vytýkat si dvakrát rozmyslíte.
  2. Stihomam. Netrpí jim jen bezpečnostní složky, které si platíme, ale i lidi, které si zatím neplatíme. Je běžné se pídit a získat heslo na Facebook nebo mail své nové potenciální lásky. Vygooglit si její minulost patří k bontónu. Dělat to pak pravidelně zavání stihomamem a stalkerstvím. Na ulici se také neptáte, jak vypadají příbuzní kolemjdoucího…
  3. Vyvrcholit při znásilnění. Na internetu je to jen jedna z banálních možností, jež se nabízejí. Na síti o tom přece nikdo kromě výše zmíněných nebude vědět. Jinak je to v reálu cesta minimálně do cely předběžného zadržení. Good luck. Otázka, zda virtuální konzumace perverznějších představ nepovede do basy také, je doposud naštěstí řešena nejednoznačně.
  4. Kupovat si věci, za které se stydíme. Relativní anonymita na síti umožňuje si pořídit hudbu třeba Michala Davida a nestydět se za to, stejně jako třeba celý Poličan, pokud jsme výživová poradkyně.
  5. Ptát se na divné věci. Jste ve finanční tísni a přemýšlíte o nejapných nápadech? Ptát se, jak přepadnout benzínku, je v reálu až nebezpečné. Na netu spousta „kamarádů“ poradí… Dozvíte se tak jak alespoň, co znamená zkratka LPéčko…
  6. Ptát se na hemoroidy. V dřívějších dobách se po zprávách volalo do televize. V době, kdy televize téměř neexistuje, se pídíme na internetu, než abychom se pídili na schodech při sousedské debatě.
  7. Krádeže filmů. V obchoďáku DVDčko lohnete málokdy (rozumějte: nikdy). Ruku na srdce, kdy jste naposledy stáhli film anebo oblíbený seriál? (rozumějte: pořád).
  8. Komunikace s úřady. V tomto případě zde máme výjimku, která potvrzuje pravidlo. Papír snese všechno – i zapomnění. Odložit navždy obálku s obsílkou je jednodušší než ignorovat každodenní prudu po e-mailu. Obálky se dají uklidit a nejsou na očích. E-maily se i s filtrem objevují pořád. Chovat se slušně a podle pravidel je tak možné v reálu i na internetu.

TOP 22 věcí, které příčetná žena nikdy nevyřkne

10 důvodů, proč je podzim ta pravá sezóna na pořádné sexuální radovánky (Bonus: 5 pozic, které jste ještě nezkoušeli)