7 rad, jak zvládnout nepříjemné povinnosti bez odporu

Redakce

Život není pohádka. Spousta lidí musí dělat věci, do kterých se jim vážně nechce. V určitém období se jich může nakupit tolik, že se jim doslova zhnusí a začnou k nim cítit velký odpor. Prožíváte něco podobného? Poradíme vám, jak zvládnout všechny nepříjemné věci, aniž byste se z toho zhroutili.

  1. Smiřte se s odporem k dané povinnosti

Nejprve přijměte fakt, že danou povinnost opravdu nenávidíte. Nesnažte se přeměnit nenávist v pozitivní pocity. Hledat na nepříjemných povinnostech něco pozitivního by vás stálo spoustu energie. Nakonec byste stejně nic kladného nenašli. Pokud něco nesnášíte, neměňte k tomu svůj postoj. Přijměte svoji nenávist a snažte se s ní smířit.

  1. Rozplánujte si své povinnosti

Sestavte si na každý den rozvrh věcí, které musíte udělat. Stanovte si přesné časy od kdy a do kdy se nepříjemným činnostem budete věnovat. Nezapomínejte si dělat časté pauzy. Pokud budete vědět, že musíte ve své činnosti zabrat, ale čeká vás hodně pauz, budete vás to motivovat pracovat efektivněji. Zvládnete toho více za kratší čas. Přestávka bude zasloužená. Jen je potřeba, abyste stanové časy dodrželi.

  1. Začněte tím nejhorším

Ráno se nasnídejte a dejte si kafe. Po tomto rituálu budete mít nejvíce energie z celého dne. Začněte tedy tou nejtěžší věcí. Poté, co ji doděláte, budete mít ze sebe dobrý pocit. Překonali jste tu nejhorší věc z celého dne, což znamená, že ty ostatní zvládnete levou zadní.

  1. Nic neodkládejte na další dny

Někomu se může stát, že v polovině plnění svých nepříjemných povinností bude chtít přestat. Lenost vás bude přemlouvat, abyste další věci přeložili na zítřejší dny. Nedělejte to. Nesmí se vám povinnosti nakupit, nebo se pod jejich tíhou můžete zhroutit. Raději zatněte zuby a udělejte vše, co potřebujete udělat už dnes!

  1. Nebojte se požádat někoho o radu

Pokud si s něčím nevíte opravdu rady, požádejte o pomoc někoho z vašeho okolí. Ať už se to týká něčeho ve škole, či v práci, nebojte se zeptat. Lepší je si některé věci udělat s pomocí druhých lidí, než abyste nad těmi věcmi seděli dlouhou dobu. Nikdo vás za požádání o pomoc neukousne, protože je to zcela běžné. Všichni občas potřebujeme poradit. V nejhorším případě, radu nedostanete. Nic horšího se nestane.

  1. Odměňte se

Po dokončené práci se sami nějakým způsobem odměňte. Přichystejte si, co máte rádi. Kupte si něco, na co už dlouhou dobu zíráte do výlohy, zajděte si na dobré jídlo do restaurace nebo vyrazte na malý výlet. Nešetřete na sobě, protože si to rozhodně zasloužíte!

  1. Pochvalte se

Pokud vás za vykonanou práci nikdo nepochválí, udělejte to sami. Bez okolků si řekněte, že jste odvedli velký kus práce a jste vážně dobří. Zvedne vám to sebevědomí a další dny se vám budou nepříjemné povinnosti dělat lépe, protože si uvědomíte, že jste je v předchozí den dobře zvládli. Pokud to šlo teď, tak proč by to nešlo i příště?

20 pravd, které pochopí každý, kdo má rád jídlo (a ostatní si je radši nepřipustí)

7 věcí, které muži nesnášejí, když je dělá žena v posteli: Třeba když mu bez předešlé domluvy strčíte prst do zadku