Alenka v říši divů: Od fantazie po tanec Johnnyho Deppa

Stefan-Titka

Alenka v říši divů je možná tou nejzvláštnější dětskou knihou, jaká kdy vznikla. Dětského v ní toho příliš nenajdete, ale stejně patří mezi klasická díla dětské literatury.  Literární vědci už několik desetiletí zkoumají její jinotaje a skryté významy, které autor Lewis Carroll možná záměrně, možná podvědomě do příběhu o dívce, jež propadne králičí norou do Říše divů, zanesl. Se svou interpretací Alenky nyní přichází režisér Tim Burton, který má s vytvářením fantastických světů nemalé zkušenosti.

Bílý králíkNa začátku snímku Alenka v říši divů zprostředkovává Tim Burton spolu se scénářem Lindy Woolvertonové pohled na malost viktoriánské éry, svázanou korzety, úzkoprsým myšlením a dobovými konvencemi. Záměr je jediný: aby o to víc vynikla Alenčina jinakost, kvůli které se už odmala budí s nočními můrami o Říši divů, kam ji její fantazie unáší večer co večer.
Je to ale opravdu jen fantazie?
Odpověď na tuto otázku ale Burton nedává. Nenechal se svést jednoduchými stavy bezvědomí, komaty nebo podobnými řešeními, která se nabízí. Alenka zkrátka Bílého králíka, který pořád nemá čas, vidí, sleduje ho až k noře a propadne jí do jiného světa. Šrámy z Říše divů pak Alence zůstávají na rukou i ve skutečném světě; i její šaty jsou ušpiněné. 

Alenka je "svá"
Na to, že se jedná o mainstreamový film, je Alenka v Říši divů někdy odvážně nemainstreamová. První scéna Johnnyho Deppa ve filmu je natolik bizarní a protkaná nonsensovými verši, že nerozumíte jednomu jedinému slovu. A tentokrát to ani nemůžete hodit na český dabing nebo Zlá Srdcová královnapřeklad, protože ten s poetikou Carrollovy Alenky statečně drží krok.

Burton má pro fantastické světy slabost a Alenka v Říši divů pro něj musela být splněným snem.
Lewis Carroll ani Tim Burton totiž nejsou tak úplně normálními tvůrci, což je dobře vidět i na výsledku filmové podobě. Dětského diváka si Alenka bude hledat jen těžko. Pokud se už rozhodnete vyvést své ratolesti do kina, počítejte s tím, že se vám možná budou budit po nocích ze spaní. Svět Alenky je totiž  bizarní – zlá Srdcová královna s obří hlavou (výborná Helena Bonham Carter), která by neustále stínala hlavy, zmenšená Alenka, skákající přes bažinu po useknutých umrlčích hlavách, odpudivě namaskovaný Kloboučník s tváří Johnnyho Deppa. Beru zpět, možná, že ze spaní se budete budit i vy!
Posuďte ostatně sami. Čeká na vás minimálně úlet v podobě tanečního čísla Johnnyho Deppa – a to musíte vidět.

Alenka v říši divů
USA, 2010, 108 minut
Dobrodružný, fantasy
Režie: Tim Burton
Hrají: Mia Wasikowska, Johny Depp, Geraldine James, Michael Sheen, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover a další
Premiéra v ČR: 4. března 2010