Exmanželka (Jennifer Aniston) za odměnu: „Nemůžu uvěřit, že jsem si tě vzala“

Eva-Slesingerova

Máme tady další hvězdně obsazený jarní odpočinkový film s jednoduchou kriminální zápletkou. Jmenuje se Exmanželka za odměnu, ovšem Gerard Butler a Jennifer Aniston v něm plní spíše funkci estetického doplňku. Snímek o exmanželech, kteří se nenávidí, ale patří k sobě, má totiž unikátní schopnost: Dokáže způsobit, že jeho děj je vám úplně jedno.

Film Exmanželka za odměnu režiséra Andyho Tennanta je prezentován jako romantická komedie. Trošku smutné ovšem je, že během filmu se nezasmějete ani jednou. Není totiž čemu.
Jennifer a Gerard na silniciPříběh samozřejmě není složitý. Bývalý policista a nyní lovec lidí Milo (Gerard Butler) se snaží chytit svou exmanželku, investigativní novinářku Nicole (Jennifer Aniston) a dostat ji do vězení za to, že nezaplatila kauci. Naneštěstí se ale do všeho zaplete obchod s drogami a podezřelá sebevražda. Začíná tak honička, boj o život a opětovné vzplanutí citů mezi dvojicí, která v totožném romantickém hotelu strávila před třemi lety svatební noc.

Happy end? Emoce? Zábava? Čistá hlava? Nic z toho. Postavy ve snímku nemají žádný výraz, děj nemá nápad, v podstatě vůbec netušíte, proč vám  někdo podobný příběh vůbec vykládá. Dokonce i postava Nicoliny matky, zestárlé zmalované zpěvačky, která má potenciál vykřesat alespoň jiskru zábavy, je dostatečně tragická na to, abyste se zvedli a odešli z kina pryč.

Jediné, co dokáže alespoň na chvíli zaujmout, je scéna ze začátku filmu. Milo se v ní řítí po  silnici, z kufru se valí dým, z auta vyskočí naštvaná Nicole, rozeběhne se po krajnici a vy si alespoň na chvilku chcete myslet,  že vás čeká slušná zápletka. Ale kdepak. Po téhle „akční“ scéně filmu zcela spadne řetěz a k vysvětlení toho, co se vlastně stalo, se snímek vrací až v polovině.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=tBvRuPGMSgM

Místo děje a činů si tak na plátně vychutnáte sadu dialogů ve stylu „nemůžu  uvěřit, že jsem si tě vzala“, „co se mi na tobě mohlo líbit“ či „nemůžu si vzpomenout, proč jsem tě vlastně doposud nenáviděla“.
Zbytečná tu tak nebyla snad jen práce vizážistů. Díky vypasovanému tílku, trendy sukni a botám na pekelně vysokém podpatku, jež nosila Aniston, a sexy zarostlé tváři Butlera dáváme filmu jednu a půl hvězdičky.

Exmanželka za odměnu
Romantická a akční komedie 
USA, 2010, 110 min
Režie:
Andy Tennant

Hrají: Gerald Butler, Jennifer Aniston, Christine Baranski, Siobhan Fallon, Cathy Moriarty, Jason Sudeikis a další
Premiéra v ČR: 22.dubna 2010