Festival Struny podzimu představí bohatý mikrokosmos!


PRAHA – Koncerty, při kterých se sešli muzikanti různých žánrů, rozdílné zkušenosti i přístupy k tvorbě, patřily v historii renomovaného hudebního festivalu Struny podzimu k těm nejúspěšnějším. Invenční a promyšlená dramaturgie ruku v ruce se špičkovou interpretací a koncentrací velkých jmen učinila z této každoroční podzimní přehlídky událost s věhlasem přesahujícím hranice České republiky. U toho nesmíte chybět!

Tradičně vysoká umělecká kritéria naplňuje také 13. ročník festivalu, a to i přesto, že mnohdy svádí dohromady umělce z odlišných hudebních světů. „Každý ročník připravujeme tak, abychom na zavedeném festivalovém půdorysu poskytli našim posluchačům ucelený hudební mikrokosmos, v němž nalezne a objeví to podstatné z klasické hudby, staré hudby, jazzu, world music i sofistikovaný crossover – to vše v podání silných interpretačních osobností,“ říká Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu. Program letošního ročníku festivalu tak mezi 28. zářím a 19. listopadem 2008 dále rozvíjí již tradiční dramaturgickou osu tří řad inspirace–crossover–osobnosti a nově přidává projekt Spotlights s podtitulem Originální umělci v originálních prostorách.

Prestižního zahájení festivalu se po Magdaleně Kožené, Natalie Dessay, Ute Lemper a Ianu Bostridgeovi v letošním roce zhostí festivalový objev a stoupající hvězda, půvabná sopranistka Irina Lungu. Výrazným rysem 13. ročníku jsou ovšem také objevy v podobě originálních festivalových projektů, které festival Struny podzimu každoročně iniciuje. „Je potěšitelné sledovat, že podíl festivalových premiér – unikátních koncertních programů, které jinde neuslyšíte, rok od roku stoupá. Letos k nim patří koncert slavné izraelské skladatelky a písničkářky Chavy Alberstein s českými hosty (mj. z Čechomoru), netrpělivě očekávaný projekt Lenky Dusilové s Clarinet Factory a Beatou Hlavenkovou v Pražské křižovatce nebo závěrečný koncert Joela Frederiksena a Jiřího Pavlici s jejich ansámbly, srovnávající svět anglosaských a východoslovanských balad,“ popisuje Marek Vrabec.

Mezi 28. zářím a 19. listopadem 2008 se můžete těšit na deset výjimečných koncertů. Kolekci zavedených tří vystoupení v každé dramaturgické řadě totiž letos doplňuje zcela nový projekt s názvem Spotlights, v jehož rámci festival každoročně českému publiku představí v premiéře a v netradičním prostoru mimořádně talentovaného mladého umělce do 25 let, stojícího na startu výjimečné mezinárodní umělecké dráhy. Jako první v záři reflektorů nové festivalové série stane rakouský multiperkusionista a čerstvý držitel Leonard Bernstein Award Martin Grubinger, který vystoupí v holešovické industriálním prostoru La Fabrika.

Předprodej vstupenek bude zahájen 5. května ve Festivalovém informačním a předprodejním centru umístěném v hlavní pokladně pražského Národního divadla (provozní budova na Národní třídě). Zájemci tam mohou získat jak vstupenky na jednotlivé koncerty a abonentky, tak i detailní informace o programu celého festivalu. A bacha, drahouškové! I v letošním roce platí pro studenty nabídka velmi zvýhodněných vstupenek v rámci tzv. studentského speciálu, které opravňují k zaujmutí volných míst v sále po 3. zazvonění. „Letos přinášíme další novinku, dárek pro naše věrné návštěvníky – 2 vstupenky za cenu 1 k abonentní vstupence či ke 3 libovolným vstupenkám,“ vysvětluje manažerka festivalu Dana Syrová. Otevřeno je ve Festivalovém informačním a předprodejním centru mimo letní období (5. 7.–17. 8.) vždy pondělí až čtvrtek 11.00–18.00 hod. Rezervace a informace jsou též na telefonním čísle 224 901 247 nebo na e-mailu vstupenky@strunypodzimu.cz. Držitelé mezinárodního studentského průkazu ISIC a senioři nad 65 let obdrží slevu 20 %. Předprodej probíhá také v síti Ticketpro. Kompletní programové informace jsou k dispozici na nových internetových stránkách na adrese www.strunypodzimu.cz.

Enjoy:o)

Témata: