LuŠtěLa ukázala při patnáctinách kozy


„My jsme LuŠtěLa, skupina skvělá,“ zpívaly mimo jiné tři školačky z pódia, a "písní" tak představily svou "kapelu". „Ukaž kozy!“ zněla odpověď z publika. Klub P.M., kde dívky vystoupily, byl nacpaný jak příznivci tohoto hudebního uskupení, tak těmi, kteří prý přišli z recese. Hlavní protagonistky videa Patnáctiny, jež se stalo před nedávnem hitem Youtube či Facebooku, se po předchozím koncertu v Matrixu představili znova publiku naživo.

Ač bylo zahájení koncertu avizované na 19 hodin, LuŠtěLa vystoupila po půl jedenácté. Publikum, složené většinou ze středoškoláků, se dostalo do varu díky hitům z 90.let a "hiphoperovi" Bigg D.
A pak na pódium konečně zavítala LuŠtěLa. Tři holky v rozměrných kšiltovkách s pletenými copy spustily současnou internetovou hitovku převzatou od ruského seskupení Kanikuly o tom, že „patnáctiny/už se blíží konečně“. Následovaly podobným stylem přezpívané Boty proti lásce Yvonne Přenosilové nebo Barbie girl kapely Aqua a spousta dalších, mezi kterými působila jako osvěžení jedna spřízněná píseň arménská (holkám se nejlíp povedla i intonačně).

Holkám nechybí sebevědomí
Dalo by se polemizovat o zvučnosti hlasu zpěvaček, v některých momentech připomínající spíš přednes před tabulí. Co však evidentně kapele nechybí, je sebevědomí. Vychvalování své kapely jako „nejlepší na světě“ je v tomto věku poměrně pochopitelné, ke cti dívek nutno říct, že jsou schopny reagovat na provokaci. Když z publika poněkolikáté zahřmělo davové "ukaž kozy!", vytáhly holky plakát s namalovanými býložravci.

Podívejte se na klip Patnáctiny

http://www.youtube.com/watch?v=h9ETTKAd5Hk&feature=related

Kapely jako LuŠtěLa tady jsou a budou. Můžeme nad nimi ohrnovat nos, nebo se blahosklonně usmívat a říkat si něco o puberťačkách. V textech popisují, jak je kluci štvou, ale že ony se jen tak nedají, jasno mají i v tom, kdo je hlavní hvězda. „Holky, holky, stůjte vzadu, to my jsme tu pro parádu,“ vzkazují rivalkám v přezpívaném hitu Honey Honey. Hlubokomyslnější texty ale těžko čekat, LuŠtěLa spíš než na sdělení skrze text sází na svoji pódiovou show .

LuŠtěLa je fenomén, který si své místo na slunci vydobyl díky rychlé komunikaci po internetu a jednoduché dostupnosti audiovzuální techniky (jinými slovy, klip si dnes může natočit každý, a YouTube je podobných pokusů plný). Snad je to ale cukrkandlovitá chytlavost popových popěvků, které souzní se svojí cílovou skupinou, snad je to provokativnost (LuŠtěLa má už svůj anti-klub), do P.M klubu každopádně zamířily davy –náctiletých. I ti ale LuŠtěLu berou s rezervou. „Já jsem přišla jen ze srandy,“ směje se jedna z dívek, která opouští sál hned po skončení vystoupení.
Ve frontě na kabáty se ještě stačí podivit: „A o tom se dá fakt něco napsat?“

LuŠtěLa
12. března 2010, P.M. klub, Praha

Témata:,