Disko s andělským zvukem, maso s marmeládou. I to jsou Goldfrapp

Jana-Moravcova

Když se dvojice Goldfrapp na pět let oddala lehce ironickému glamour disku, byli mnozí fandové po snovém debutu Felt Mountain v rozpacích. Po předposlední desce Seventh Tree naopak stáhli koutky ti, kdo se s barevným a zábavným alter egem zpěvačky Alison harmonicky sžili. Na novince Head First se Goldfrapp vydali přesně mezi oba extrémy. Jaro, vítej!

Konec je blýskavým oblečkům a sytému nalíčení. Zpěvačka Alison Goldfrapp, polovina dua Goldfrapp, svižně přeskočila čtyřicítku a chce být za noblesní dámu. Snad i proto se na poslední desce Seventh Tree z roku 2008 navlékla do bílých šatiček a běhala jako lesní víla mezi mužíky z listí. Kdo tehdy čekal další várku diska, měl smůlu. Seventh Tree si ale i s akustikou vydobyla zasloužené místo pod hudebním sluncem. Goldfrapp se tohoto trendu drží i na novém albu Head Firs. Přesto se zároveň snaží nezklamat vyznavače diskokoulí.

Hlavou napřed
Jak zní bláznivá diskotéka líznutá andělskou atmosférou? Devítku skladeb s nádechem osmdesátkového retra otevírá povedený singl Rocket. Alison Goldfrapp a Will Gregory v něm ukazují, že na letních festivalech i letos udělají velkou parádu. Melodický popěvek z refrénu „óóó I´ve got a rocket“ se dostane pod kůži i těm nejzapřísáhlejším odpůrcům tanečních radovánek a letní parties pod širým nebem tak zároveň získaly hit, který se bude omílat až do zbláznění.

Poslechněte si Rocket

http://www.youtube.com/watch?v=eF8-eIL5WZM

Ani Rocket, ani následující skladba Believer ale nezní jako prvoplánové disko. Alison si v hlase uchovala snovou jemnost (trošku připomíná kolegyni Kate Bush) a i díky ní působí taneční pecky étericky. Jestliže v Believer nadchnou hravé melodické prvky, Alive zní jako rozverná pecka z reproduktorů Scissor Sisters. Shiny And Warm pakdá českých fandům svým tempem a syrově tupým zvukem vzpomenout na bláznivou partičku Moimir Papalescu & the Nihilist.
Pomalejší kousky jsou na desce jen dva, vzhledem k názvu trošku paradoxně šestá Hunt a pak sniváVoicething. Zvláštní, téměř pětiminutová skladbě plná vzdechu, pozpěvování, syntetiky a přemýšlení. Nad čím? Snad nad posláním alba Head First.

Tančící sněženky pod špinavým sněhem
Goldfrapp dali na prahu nového desetiletí dohromady zdánlivě nesourodé ostřílené triky, které jim přinesly úspěch už v minulosti. V duetu sice rozverné disko a zasněná atmosféra působí asi jako maso s marmeládou, rozmanitá dvojice ale tvoří výjimečně harmonickou partu plnou překvapujících momentů. A chutná po radosti a jarním vánku stejně jako po prvních květech, které se klubou pod zbytky špinavého sněhu.
Přijdete devítce nových skladeb od Goldfrapp taky na chuť?

Goldfrapp – Head First
Vydavatelství:
EMI/Virgin
Celkový čas: 38:10
Seznam skladeb: Rocket, Believer, Alive, Dreaming, Head First, Hunt, Shiny And Warm, I Wanna Life, Voicething