Nejlepší R´n´B deska loňského roku? I bez hudební revoluce Untitled od R. Kellyho

Jana-Moravcova

R.Kelly oslavil 8. ledna narozeniny. Co si k nim nadělil pěkného? Prosincové vydání dlouho očekávané desky Untitled, která k radosti autora a fanoušků debutovala rovnou na prvním místě Bilboard R&B Chart a Vánoce strávila jako nejlepší „árenbíčková“ deska v USA.

Deska R.Kellyho Untitled měla původně navazovat na legendární debut 12 Play z roku 1993 a naplánována byla na rok 2008. Nahrávky ale předčasně unikly na internet a i když měly velký úspěch, R.Kelly se rozhodl desku přepracovat a fandové si tak museli na oficiální nové skladby počkat. Patnáctka songů amerického krále R´n´B tak kromě klasiky nabízí novinky i prolínání žánrů. Neznamená to ale, že by to byl posun k horšímu, ve většině případů na nás z desky kouká starý dobrý R.Kelly.

Zvučná hostující jména R.Kellyho nezastínila
Zdatný zpěvák Kelly ani na chvíli nedovolí, abyste si snad mysleli, že ve svých dvaačtyřiceti letech patří do starého železa. Na rozdíl od kolegy Snoop Dogga to nepřehání s pěveckými hosty, a když už někdo na jeho desku pronikne, Kellyho nezastíbí.
Nepovedlo se to ani trojici Tyrese, Robin Thicke and The-Dream ve finální Pregnant, ani populární

). Krásná zpěvačka sice dominuje videoklipu, pěvecky ale nedostane tolik prostoru, aby si mohla song ukrást pro sebe. Number One má ovšem své minusy jinde, stojí a padá na prvoplánových mainstreamových aranžích. Nemějme to ale R.Kellymu za zlé, vždyť do populárních vod si odskakuje vpravdě pravidelně. Kdo by taky zapomněl na mega úspěch s popovou baladou I Belive I Can Fly, která vyšla na soundtracku k filmu Space Jam?

Více žánrů by bylo méně
Co se předeslaných žánrů týče, kromě většiny příjemných songů oblečených do R´n´B a soulového kabátu se na desce téměř nepochopitelně objevují i discobeaty. Devátému tracku I Love the DJ, na kterém spolupracovalo  producentské duo

! .
R.Kelly na desce ale samozřejmě nevypustil ani balady, které umí skládat s šikovností Untitled od R. Kellyhomistra oboru: Religious je romantická klasika.

Kromě několika žánrových přešlapů se tedy R. Kelly a jeho tým za novinku nemusí stydět. Jestli je na desce velký hit, to zřejmě ukáže až čas, mezi favority Koule.cz ale jednoznačně patří netypická věc Be My #2. Pro chytlavý rytmus a stupidně úsměvný text, který ukazuje, že Kelly ani po čtyřicítce neztrácí smysl pro… humor.

R.Kelly – Untitled
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 63:13
Skladby: Crazy Night, Exit, Echo, Bangin´the Headboard, Go Low, Whole Lotta Kisses, Like I Do, Number One, I Love the DJ, Supaman High, Be My #2, Text Me, Religious, Elsewhere, Pregnant

Témata:, ,