Nový Sherlock Holmes rozdává pěsti, na zadek vás ale v kině neposadí

Stefan-Titka

Sherlock Holmes, hrdina detektivních příběhů Sira Arthura Conana Doylea, se na plátně objevil už mnohokrát. Tentokrát se legendy ujal sice britský, leč poetice detektivních vyprávěnek na hony vzdálený režisér Guy Ritchie, proslavený gangsterkami Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k. Špinavými ulicemi Londýna se pod jeho taktovkou prohání Robert Downey Jr. a Jude Law v rolích Sherlocka Holmese a věrného doktora Watsona.

S postavou Sherlocka Holmese se pojí mnoho polopravd a mýtů – jako třeba okřídlená věta „Je to prosté, milý Watsone“ nebo typická holmesovská čepice. Pravda je, že zmíněná věta je spíše zažitým nesmyslem a čepice se do holmesovské mytologie dostala díky ilustrátorovi, který si ji jednoduše přimyslel. Zajímavé na tom všem je, že ačkoliv může nový Holmes působit naprosto nepatřičně, aktualizovaná verze režiséra Guye Ritchieho je holmesovskému vesmíru vlastně dost věrná.

Proto se nemůže člověk divit, že Sherlock Holmes „rekreačně“ boxuje v ringu, i když ani tady nezapomíná využívat svou vyhlášenou dedukci (což v praxi znamená, že si v hlavě rozfázuje všechny pohyby předem a až vzápětí je aplikuje). Guy Ritchie podobný „vtípek“ používá ve filmu několikrát; záběry ze speciální kamery, která přemění prudký pohyb do několikanásobně zpomaleného záběru, jsou velmi efektní – a co si budeme povídat, Robert Downey Jr. tam taky není do půl těla pro nic za nic (minimálně ženy budou plakat štěstím).

Z filmu Sherlock HolmesKomorní Guy Ritchie? Něco je špatně
Podobně zábavných režijních momentů ale Ritchie bohužel moc nepřináší. I když začátek odstartuje svižně a dobře a pěkně tak naladí na zbytek filmu, ostatní akce jsou na režiséra Ritchieho formátu trestuhodně unylé.
Klacky pod nohy dostává režisér i od scenáristů, kteří na jednu stranu docela dobře exponují oba hlavní protagonisty, po stránce příběhové ale pokulhávají.
Že o tom divák během filmu tolik nepřemýšlí, je určitě zásluhou vynikajícího Roberta Downeyho Jr. (mimochodem, za tuto roli dostal před pár dny Zlatý globus), který Sherlocka Holmese táhne i přes příběhové hlušiny k závěrečnému finále (kde samozřejmě nemůže chybět obligátní rozpletení záhady, které trpí klasickým „blbovzdorným“ dovysvětlováním, jak že se to celé vlastně událo).

Jako by Sherlock Holmes zůstal někde v půli cesty. Když film skončí, nemáte pocit, že byste se nebavili, ale vyjdete z kina a najednou je vám jasné, že to celé mohlo být o dost lepší. I přes velkolepý zlodušský komplot totiž všechno na plátně působí tak nějak komorně, skoro až televizně.
A pokud v souvislosti s Guyem Ritchie padají slova jako „komorní“ a „televizní“, je rozhodně něco špatně.

Sherlock Holmes
2009, 128 minut, Velká Británie, Austrálie, USA
Režie: Guy Ritchie
Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Mark Strong, Rachel McAdams a další
Premiéra v ČR: 14. ledna 2010