Probuďte v sobě dračici, radí film Ženy v pokušení


Pokud zní podtitul filmu "vášnivá komedie“, svádí to přímo k ironickému úšklebku: Takových komedií pro ženy bylo a bude. Většinou trapných a přihlouplých. Ženy v pokušení Jiřího Vejdělka ale trapně nepůsobí. Jsou svěží a vtipné, i když snímek skáče jako bujné kůzle z komedie do dramatu, z polohy á la Sex ve městě do vážných dušezpytných momentů.

Ústřední ženskou trojici babička Vilma /matka Helena /dcera Laura ztvárňují ve snímku Ženy v pokušení Eliška Balzerová, Lenka Vlasáková a Veronika Kubařová. Těžko říct, zda tu zafungoval snový zážitek režiséra (Jiří Vejdělek se přiznal, že roli Vilmy obsadil Eliškou Balzerovou na základě snu), zmíněná rodina ale rozhodně působí uvěřitelně a sympaticky, přestože každá z žen představuje rozdílný charakter. Helena je upjatá a vše racionalizující manželská terapeutka, dcera Laura idealistka a ekoaktivistka a babička Vilma typ stárnoucí bonvivánky, uznávající životní heslo když do pekla, tak na pořádné kobyle.

Podívejte se na ukázky z filmu

Spouštěcím momentem příběhu je odhalená nevěra Helenina manžela a následný rozchod. V ten moment se zástupkyně mladší i starší generace semknou, aby Heleně našly nového muže. A hlavně Vilma nevidí jiné řešení, než že ve své upjaté dceři probudí jiskru vášnivosti.
Film ze začátku nabírá komediální obrátky, aby se někde v půli přelomil do milostného dramatu, kdy se Lauře proces dohazování ženicha vymkne z rukou. Do toho je zapletena dějová linka se sepisováním Vilminých pamětí bývalé úspěšné herečky, v nichž na povrch vyplují tíživá rodinná traumata. Tady už toho k smíchu moc není a v zápětí dostane vážný proud korunu v podobě informace o smrtelné nemoci.

Nezvykle šarmantní Vojta Dyk
Režisér Vejdělek jako by si občas neuměl vybrat, zda chce sdělovat věci dramaticky, nebo humorně. Ale kupodivu to nevadí. Postavy, které – přestože zastávají vyhraněné typy – spolu komunikují bez drhnutí, jsou uvěřitelné a jejich odlišné vnímání světa působí nejednu komickou situaci.
Když už je řeč o hereckých výkonech – nelze přejít bez povšimnutí roli mladého Vojtěcha Dyka, který nejen že spolu s Veronikou Kubařovou vnesl do filmu kouzlo relativně neokoukaných tváří. Dykovi ale hlavně sedla postava. Konečně je tu, typ mužského hrdiny, který ale není ani uplakánek, ani frajírek. Vyhýbá se křeči, na české poměry má nezvyklý šarm a přestože v mnoha směrech pracuje s klišé, sám se klišovitosti více méně úspěšně vyhýbá.

Podívejte se na klip k písničce Slunce v duši, která zazní ve filmu. Autorem jsou NightWork, v nichž zpívá Vojtěch Dyk

Zeny v pokušení jsou komedií, u které se zasmějete. Situace navíc dostaly šmrnc díky zajímavému střihu. Řemeslná stránka tu funguje jako důstojný protihráč děje a dokáže nadsadit, vypíchnout či dovést gagy ad absurdum. Pokud se přenesete přes občasné úlitby sponzorům a závěrečný happy end podaný bez bližšího vysvětlení, je docela možné, že najednou začnete mít chuť hltat život plnými doušky.
A načasování premiéry na jaro? To už je asi hodně iracionální, přesto zajímavé spojení…

Ženy v pokušení
ČR, 118 minut
Režie: Jiří Vejdělek
Hrají: Eliška Balzerová, Lenka Vlasková, Veronika Kubařová, Jiří Macháček, Vojtěch Dyk
Hudba: Jan P. Muchow
Premiéra: 18. března 2010