Adele, skvělý hlas na skvělé desce

Jana-Moravcova

Dvaadvacetiletá zpěvačka Adele, dívka s hlasem jako zvon a očima jako studny, by si přála najít jednou svůj vlastní zvuk. Abychom od prvních tónů věděli, že posloucháme právě ji. S novou deskou 21 se svému přání blíží. Už dlouho tady nebylo něco tak jasného, silného a zároveň samozřejmého jako jejích jedenáct nových písniček.

Druhé desky úspěšně debutujících interpretů si sebou nesou dvě břemena. Napjatá očekávání a zároveň ono první album, které většinou nepřekonají.

) ale „jedenadvacítka“ ladně přeskakuje a nechává za sebou jen ústa fanoušků otevřená údivem. Adele zní na novince dospěle, jistě, suverénně a hlavně neskutečně sugestivně.

Adele: Čistá krása
Adele své nové album postavila jako bonboniéru, v níž najdtete všechny nejlahodnější druhy čokolády. Nemá jednotný koncept ani jasnou chuť. Prostě jen předává jedenáct autorských skladeb, které mezi sebou bojují o posluchače.

Adele – Rolling In the Deep

http://www.youtube.com/watch?v=rYEDA3JcQqw

Žánry a chutě se však v Adeliných skladbách netlučou. Jsou zaranžované popsoulově, ale nápaditě, takže všechny znějí až překvapivě čistě a jednoduše.
Ať už si na první poslech zamilujete spíš dynamický a nesmírně vyzrálý singl Rolling In the Deep, popovku Set Fire To the Rain, osobitou Rumour Has It s příjemně vlezlou smyčkou nebo poslední Someone Like You, ztělesnění dokonale čisté a upřímné balady, není jisté, že vám tahle láska dlouho vydrží. S každým dalším poslechem totiž na desce najdete nové zajímavé momenty.

Adele – Someone Like You

http://www.youtube.com/watch?v=OHciwrfQQpU

Pokud nejste na kouzla s nástroji, jaká předvádí třeba úvodní kytara v coververzi Lovesong od The Cure nebo klavírně-žesťové intro I‘ll Be Waiting, chytnou vás Adeliny hlasové variace. Kolik zpěvaček jejího věku má tak dokonale vyspělý a sebejistý hlas jako Adele v klavírní Take It All?

Adele – Take It All

http://www.youtube.com/watch?v=1z_TpgmJJPw

Kde je potřeba – jako třeba v One And Only -, tam Adele poslušně zůstává v nízkých polohách. Když si píseň naopak žádá patřičnou naléhavost, zatlačí na pilu a dovede hlasivky do extrému.

Adele - 21Adele za ty tři roky od svého debutu dospěla mnohem víc, než kolik ukazuje kalendář. Skladby jejího druhého alba netuší, co je to pochybnost, zaváhání nebo nuda.
Která z nich bude ta vaše? Dáme ruku do ohně za to, že postupně se jimi stanou všechny.

Adele – 21
Vydavatelství: Panther
Celkový čas: 42:20
Seznam skladeb: Rolling in the Deep, Rumour Has It, Turning Tables, Don‘t You Remember, Set Fire To the Rain, He Won‘t Go, Take It All, I‘ll Be Waiting, Once And Only, Lovesong (The Cure coververze), Someone Like You

Témata:,