Amazing Spider-Man 2 není špatný. S triky to ale trochu přehnal

Stefan-Titka

Amazing Spider-Man 2 sice není špatný film, po závěrečných titulcích se ale zdá, že posloužil jen jako půda pro nástup velké party superpadouchů, fanouškům dobře známým jako Sinister Six.

Nebyl to před dvěma lety úplně marný reboot frančízy. Sice přišel nezvykle brzy, ale tvář Andrew Garfielda přilákala ke Spider-Manovi nové diváky a do žil mu vlila novou energii ve chvíli, kdy se původní trilogie s Tobey Maguirem vyčerpala (a dorazila) příšerným třetím dílem. Má nový Spider-Man nakročeno k lepším zítřkům než jeho předchůdce?  

Odpověď zní nejspíš ano, není ale možné nevidět rizika, se kterými aktuální pestrobarevný look a styl fikčního světa bude zápolit. Aby bylo jasno, druhý díl není zas TAK špatný, ale míra stylizace, obzvlášť v době temných, realistických adaptací je především u některých postav hůře zkousnutelná.

Spidey kopíruje svůj komiksový naturel známý z obrázkových příběhů hodně věrně. Sice chvíli trvá, než si na palbu vtípků a hlášek zvyknete, protože něco jiného je sledovat bubliny na papíře a něco jiného to samé poslouchat v dynamickém filmovém souboji, typově je ale užvaněný, hláškující Spider-Man trefený přesně.

První díl: Hipsterský Spider-Man děl staré chyby

O něco hůře je na tom civilní linka Andrewa Garfielda alias Petera Parkera, který stále zápolí s dobře známým mottem „s velkou mocí přichází velká zodpovědnost“. Centrálním bodem je tu rozvíjení vztahu mezi ním a z prvního dílu navrátivší se Gwen Stacyovou (Emma Stone), který sice úplně netrefuje správné struny, víceméně ale funguje, jak má. Že milostné planutí dostává ve filmu takový prostor, není s přihlédnutím k tomu, jak významnou epizodu v životě pavoučího hrdiny zobrazované události představují, nikterak překvapivé. Jak se totiž spekulovalo už před premiérou, druhý díl si bere z komiksového kánonu poměrně zásadní, zlomové a formující okamžiky.

http://www.youtube.com/watch?v=OmaI1nInDOs

Škoda, že podobný pocit osudovosti a významnosti nepobral hlavní padouch, kterým je tu nakonec Electro v podání Jamieho Foxxe; příběhů o bláznivém, roztržitém vědci, který je pro všechny neviditelný, tu už pár bylo a Electro má co dělat, aby se vůči nim nějak výrazně vymezil. Celý koncept a stylizace Foxxe navíc až povážlivě balancuje na pomezí parodie ve stylu filmů Joela Schumachera, a i když má Jamie Foxx do křečovitého Mr. Freeze Arnolda Schwarzeneggera z filmu Batman a Robin naštěstí daleko, při představě, kam by postava mohla klesnout v méně schopných rukách než těch režiséra Marca Webba, lehce zamrazí.

Electro navíc není ani dobře vybraný hlavní antagonista, jelikož ho s hrdinou nepojí žádné osudové pouto. Naplno se to ukazuje zejména v kontrastu k postavě Harryho Osborna alias Green Goblina, kde to sice slibně probublává, ale nedostane šanci naplno vybuchnout, což je vzhledem k „ďábelskému“ herectví stále lepšího Dana DeHaana věčná škoda.

Podle potitulkové sekvence je ale už dnes jasné, že studio Marvel pro příště kutí něco velkého a připravuje si půdu pro nástup velké party superpadouchů, fanouškům dobře známým jako Sinister Six. Zpětně to tedy skoro vypadá, že Spider-Man dvojka posloužil jen jako přestupní stanice na cestě k dalšímu filmu.

The Amazing Spider-Man 2
USA/akční/142 minut
Režie: Marc Webb
Hrají: Andrew Garfield, Emma Stone, Felicity Jones, Jamie Foxx, Sarah Godon, Paul Giamatti a další
Premiéra v ČR: 24. dubna 2014

Témata:,