Angelina Jolie dělá v Nezlomném velké umění. A koukat se na to nedá

martinsvoboda

O snímku Nezlomný se jeho režisérka Angelina Jolie domnívala, že je tak zásadní, že ho musí vidět papež, a odjela za ním do Vatikánu. Papež ovšem zareagoval po svém a na projekci nedorazil. O nic nepřišel. Je totiž docela smutné vidět všechny ty skvělé spolupracovníky, jak ztrácí čas s něčím, co je plné dějových i stylistických klišé.

Když nedávno unikly choulostivé maily producentů ze Sony, mohlo nás překvapit, že o Angeline Jolie v nich často mluví jako o neschopném rozmazleném frackovi. Čím si takovou příkrost chudák ženská zaslouží? Odpověď je v kontextu filmu Nezlomný jednoduchá: skoro vším.

Nezlomný vypráví příběh podle skutečné události. Americký olympijský běžec narukoval do armády a uprostřed oceánu havaroval s letadlem, kde několik dní přežíval na nafukovacím člunu. Zachránili ho jenom proto, aby strávil měsíce v tvrdém japonském zajetí. Režisérka Angelina Jolie si při přípravách filmu rozhodně nehrála na skromnou, využila veškerých konexí a najala si ten nejlepší štáb – předně vynikajícího kameramana Rogera Deakinse, jehož čarování s obrazem v Zabití Jesseho Jamese nebo Skyfall se nedá zapomenout. Hudba Alexandra Desplata by udělala epický zážitek i z vašeho videa z dovolené, a že se na scénáři podíleli kultovní bratři Coenové? To by mělo být zárukou kvality vždy. Na Nezlomném zkrátka pod vedením madame Jolie pracovali ti nejlepší v oboru. Co z toho?

Nic. Velké nic. Nezlomný je ukázkou fádnosti, snobismu a naplňování dějových i stylistických klišé. Z každé vteřiny filmu čiší až nesnesitelná sebedůvěra a pocit, že „teď dělám velké umění“. Jolie jela film pustit dokonce i papežovi Františkovi, tolik důležitosti mu připisuje! Co na to papež? Na projekci se nedostavil a s režisérkou se potkal až poté.

Filmoví teoretici se – co kinematografie existuje – dohadují, kdo že je to ten autor filmu. Jen jedna konkrétní osoba, když se na produkci podílí tolik lidí? Šli na to špatně, když se oháněli jmény Orsona Wellese a Alfreda Hitchcocka. Že všechno stojí na režisérovi, nedokazují díla mistrů, ale právě ta od fracků jako Angelina Jolie. Nedostatek nápaditosti a fantazie téhle ženy dovedl všechny schopné řemeslníky do slepé uličky.

Z nevalného výsledku tak režisérka může vinit jen samu sebe. Filmařsky nerozvedla jediný motiv, do konce nedotáhla jedinou myšlenku. Co není vyřčeno nahlas, není zaznamenatelné. Herci jsou nevýrazní a emoce nepřítomné. Všechny postavy naplňují ty nejbanálnější škatulky, což bolí zvlášť u části ve vězeňském táboře; méně černobílé pohledy na problematiku vznikaly už před víc než půl stoletím, třeba v pověstné Renoirově Velké iluzi nebo osmihodinovém opusu Lidský úděl Masaki Kobajašiho.

Angelina Jolie zkrátka využila svého privilegovaného postavení, jenže nenabídla ani průměrný film. Její Nezlomný je nekonečně nudný a nesledovatelný a navíc pro něj zabrala fachmany, již ztratili pár měsíců, během kterých mohli udělat něco, co by mělo smysl.

Nezlomný
USA/137 min/ válečný, drama
Režie: Angelina Jolie
Předoha: Laura Hillebrand
Hrají: Jack O´Connell, Domhnall Gleeson, Garrett Hedlund, Jai Courtney, Alex Russell
Premiéra v ČR: 5. února 2014

Témata: