Atoms For Peace se utopili v hlasu Thoma Yorka

ondrejbambas

Mít kamarády mezi velkými hudebníky je fajn. Deska Amok, kterou ohlásil Thom Yorke z Radiohead se čtyřmi slavnými kolegy pod hlavičkou kapely Atoms For Peace, měla muzikanty ukázat v novém, neokoukaném světle. Žádný zázrak se ale nekoná. Amok sice není tak temný jako desky Radiohead, přesto zní jako další Yorkovo falzetové cvičení.

„Nechci ustrnout na opakování minulých návrhů a přehodnocování minulých činů,“ prohlásil ve svém projevu Atoms For Peace americký prezident Dwight D. Eisenhower.

Poslechněte si Atoms For Peace v YouRadiu
Poslechněte si Radiohead v YouRadiu

Jestliže měla jeho řeč o nukleárním výzkumu vyzdvihnout potřeby objevování nových věcí, tvorba stejnojmenné skupiny složené ze slavných jmen pod vedením Thoma YorkaRadiohead nic nového nepřináší; to už můžeme mluvit spíš o propojení s afrobeatem, žánrem, který vznikl v 70. letech na základech tradiční africké hudby, jazzu a funku.

Hlavně perkuse, za nimiž stojí Mauro Refosco (spolupracovník Davida Byrna) a které tvoří základ veškerých písní Atoms For Peace, totiž transformují hudbu kapely do bermudského trojúhelníku tří děl Yorka – alb Radiohead z roku 2007 a 2011 In Rainbows a The King Of Limbs a sólového počinu The Eraser z roku 2006.

Thomův vliv je natolik silný, že zbylým členům nedává dostatek prostoru k realizaci. Kdo se těšil na nenapodobitelnou baskytaru Flea, s níž vévodí poslední desce Red Hot Chili Peppers I´m With You, bude zklamaný; jeho linky proplouvají těsně pod hladinou a jen málokdy dostávají prostor k nádechu. Přitom světlé okamžiky na albu jsou, například hned úvodní Before Your Very Eyes… zní, jako by ji Flea ukradl ze studia při nahrávání právě vydávaných EP své domovské kapely a nechal ji klávesistou a producentem Nigelem Godrichem zbavit všeho rock´n´rollového. Právě Godrichovy hrátky se syntezátory tvarují zvuk Atomů do zajímavých poloh depresivního synth-popu; třeba Dropped by klidně mohla zapadnout do repertoáru Grimes.

Atoms for PeaceTakových zajímavých momentů ale není mnoho, York desku místo na nich vystavěl na vlastním táhlém falzetu, typickém pro předchozí projekty – a tenhle falzet při opakování bohužel trochu nudí. Amok tak víc než cokoliv jiného působí jako počin frontmana Radiohead a jeho kamarádů, nikoli jako rovnocenné dílo všech členů.

Doufejme, že na festivalu Pohoda, kam je letos pozvaná, bude mít kapela nezměrnou sílu a atomy se jí podaří rozštěpit alespoň naživo.

Atoms For Peace – Amok
Vydavatelství: XL Recordings
Celkový čas: 44:35
Seznam skladeb: Before Your Very Eyes.., Default, Ingenue, Dropped, Unless, Stuck Together Pieces, Judge, Jury and Executioner, Reverse Running, Amok

Témata:,