Bejvalek se nezbavíš a legrace se nedočkáš


Také vás trápí duchové vašich ex? To jste se k nim asi moc dobře nechovali, stejně jako hlavní hrdina filmu Bejvalek se nezbavíš, který za svoje sobecké chování dostane vskutku transcendentní lekci. Ovšem režisér Mark Waters tentokrát dokázal vykřesat z banálních gagů jen minimum legrace.

Do českých kin jde ve čtvrtek nový film Bejvalek se nezbavíš režiséra Marka Waterse, který má ve své filmografii mimo jiné poměrně oblíbené komedie Mezi námi děvčaty nebo Protivný sprostý holky.

Pobaví jen sarkastické dialogy
Tentokrát je ale ve filmu vtipných a vynalézavých scén poskrovnu, otřepané gagy (viz. ten se zničením svatebního dortu) působí spíš trapně, občas dokážou pobavit jen sarkastické slovní souboje mezi ústřední dvojicí. Šarmantního, ale nenapravitelného sukničkáře Connora ztvárnil Matthew McConaughey. Jeho protipólem, ztvárněním veškerého dobra a jeho bejvalkou je Jenny v podání Jennifer Garner. V roli ducha Connorova strýce se objeví Michael Douglas, který svého synovce kdysi zasvětil do tajů donchuanství, věčných party a nespoutaného života.

Nevyužitá šance více časových rovin
Scénář napsal tandem Scott Moore a Jon Lucas, jež jsou podepsáni například pod letošním snímkem Pařba ve Vegas (ale mají na svědomí i vyloženě slabé kusy jako Superlhář nebo Čtvery Vánoce). Nápad pracovat s více časovými rovinami a pomocí duchů se vracet do minulosti nebo vidět budoucnost je do jisté míry žánrově originální a má potenciál, který ale bohužel zůstává nevyužit. Postavy jsou ploché a černobílé, kromě zmíněné hlavní dvojice máme tu čest s Connorovým nevýrazným bratrem a jeho hysterickou nevěstou, jejím otcem, splňujícím klišé válečného veterána, a matkou, přitažlivou femme fatal, dále bandou sexuchtivých družiček a antisexuálních družbů. Přerod hlavního hrdiny v citlivého a milujícího přítele je pak také těžko uvěřitelný. To všechno by se ale dalo komedii odpustit, kdyby ovšem byla komedií.

Podívejte se na trailer filmu

Bejvalek se nezbavíš (Ghosts of Girlfriends Past)
USA 2009, 100 minut, české titulky
Režie: Mark Waters
Hrají: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Lacey Chabert, Michael Douglas, Emma Stone, Anne Archer, Robert Forster a další
Premiéra v ČR: 24. září 2009