Believe Acoustic: Zbytečná deska Justina Biebera

chocobo

Objevili ho na YouTube, kde si půjčoval hity svých idolů. Dětský hlásek učaroval producentům a z Justina Biebera se stala globální hvězda. Vydal zatím pouze dvě řadové desky, ale s přesností atomových hodin ze svých nahrávek dojí další verze. Jedna taková přichází i nyní. Jmenuje se Believe Acoustic.

Každý čekal, že dětská hvězdička Justina Biebera zhasne ve chvíli, kdy začne mutovat. Jenomže metamorfóza v dospělý kus skončila a Justin tu je stále.

Jeho druhý studiový počin Believe (recenze) nabídl dotaženou podobu moderního popu a po vzoru předchůdce My Worlds Acoustic se snaží vytřískat z jednou vydaných skladeb nějaký ten dolar navíc. Jen Justin a kytara. Jen falzet a nuda.

Těžko akustickému albu vyčítat jednoduchost. Jenže v případě Justina Biebera písně v aranžích ohlodaných na kost vyzdvihují dva základní nedostatky skladeb samotných: nicneříkající texty a primitivní stavbu. V originále jsou popěvky založené na hutném vrstvení, soudobé elektronice a opakujících se hoocích. U kytarového doprovodu však stonásobné odrecitování slabik působí hloupě a absence digitálních zásahů písničky až nepřirozeně zploští.

Poslechněte si Justina Biebera v YouRadiu

Album tak nejvíc potěší posluchače, kteří oceňující zajíkání, kňučení a hlasové vypětí, jež mají zřejmě představovat nejhlubší emocionální pohnutky dospívajícího muže. A nezapomeňme na falzet, galony falzetu.

Abychom ale nebyli tak přísní, na albu se najdou i slušná místa. As Long As You Love me (

) je silná skladba i s kytarou v pozadí; Justin na ní ukazuje, že dubstep je ve skutečnosti jen moderní pozlátko, které nikdo nepotřebuje. Ani Yellow Raincoat nedělá interpretovi ostudu, hravé vybrnkávání a hlasová umírněnost jsou přesně tou cestou, po níž by se měl Justin ubírat.

Justin Bieber - Believe AcousticDeska dává tušit, že miláček dospívajících slečen má hudbu rád a dokonce se u něj dají nalézt stopy muzikálnosti. Belive Acoustic má ale bohužel hlavně nepřehlédnutelnou nazelenalou auru chamtivosti. Je to zkrátka nepotřebná a zbytečná deska, jež měla zůstat EPčkem či bonusovým materiálem původního disku.

Justin Bieber – Believe Acoustic
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 36:22
Seznam skladeb: Boyfriend, As Long As You Love Me, Beauty And a Beat, She Don´t Like the Lights, Take You, Be Alright, All Around the World, Fall, Yellow Raincoat, I Would, Nothing Like Us

Témata: