Bezzubá revolta Foster the People

ondrejbambas

Nálepka „chytrý pop“ se ke skupině Foster The People hodí, jak dokázali skrytím příběhu ustaraného adolescenta s vražednými sklony v melodickém hitu Pumped Up Kicks. Na novince Supemodel jdou ještě dál a "vyjadřují se" k otázkám současné společnosti. Nic velkého to ale není.

Kalifornská kapela Foster the People se proslavila silným debutem Torches z roku 2011, na kterém zabodoval hlavně singl Pumped Up Kicks. Pro mnohé se stal znělkou tehdejšího léta, v anketě Indie Song Of The Summer ho ostatně vybrali i čtenáři serveru Stereogum. Na desce jsou ale i další povedené písničky, třeba Helena Beat nebo Houdini.

Když se dnes k Torches vrátíte, potěší vás příjemné kousky popové indietroniky. Podobnou náladu navodil i první singl z novinky SupermodelComing Of Age (

) vznikl jako jeden z posledních, kapela ho skládala pomalu během nahrávání a výsledek zní přesně tak jako všechny předchozí písničky – nenuceně, oddychově a zábavně.

Poslechněte si Foster the People v Youradiu

Jenomže zbytek nové desky se tenhle koncept snaží narušit. Ústředním tématem alba je totiž kapitalismus a život v moderní „supermodelovské“ době. Ten skupina popisuje jako fungování ve světě nejnovějších technologií a sociálních sítí, které nám dovolují prezentovat se v tom nejlepším světle a vytvářet tak zdánlivý pocit dokonalosti.

Z písniček je vůči tomu cítit skepse, kterou Foster the People ilustrují popem bez přímočarosti prvního alba. Kloužou až někam k MGMT, do krajin, kde se pop mění v psychedelii. Ne vždycky je to na škodu (povedl se třeba singl Pseudologica Fantastica, asi nejlepší skladba z desky), v ostatních písničkách jsou to ale jen fragmenty. Po čase si je asi zapamatujete, kdo ale bude chtít dávát desce tolik opakovaných poslechů?

Foster The People se od hranice radio-friendly posunuli k vlastnímu alternativnějšímu bodu. Výlet po nové cestě však skončil někde v polovině a vzepření se diktátu probíhá s otevřenými zadními vrátky; jako Foster the Peoplekdyby muzikanti tušili, že současný život není tak úplně špatný a že je lepší se mít kam vrátit. Revolta se zkrátka musí umět a Foster The People nejsou na desce Supermodel silní vůdci.

Foster the People – Supermodel
Vydavatelství: Columbia Records
Celkový čas: 47:57
Seznam skladeb: Are You What You Want to Be?, Ask Yourself, Coming of Age, Nevermind, Pseudologia Fantastica, The Angelic Welcome of Mr. Jones, Best Friend, A Beginner’s Guide to Destroying the Moon, Goats In Trees, The Truth, Fire Escape

Témata:,