Björk na nové desce – malé dítě i umělkyně

Jiri-Vanek

Islandská zpěvačka Björk natočila desku Biophilia, která jako první na světě vychází i jako desítka aplikací pro tablety iPad. Náročná hudba ale vcelku obstojí i sama o sobě.

Björk byla vždycky umělkyně, která se vymykala žánrovým měřítkům, a těžko ji vinit za hype okolo nového alba Biophilia, na kterém propojila hudbu a počítačové "hry".

Není důvod v tom hledat jakýkoliv kalkul a jestli měl někdo v roce 2011 zkombinovat hudbu inspirovanou přírodou s moderními technologiemi, byla to rozhodně Björk. To, že vydání speciální podoby alba pro iPad bude mimořádnou hudební i technologickou událostí, bylo jasné od kraje začátku. Otázkou zůstalo, zda nová deska obstojí i jen sama o sobě.

V podstatě ano. Poslední nahrávka Björk je sice nejméně přístupná a nevíc experimentální. Tvůrčí svobodu (Biophillia je první deska, kterou Björk nenahrávala pod velkým labelem) ale přetavila Björk v nadžánrovou nahrávku.  

http://www.youtube.com/watch?v=e-tWYfyrcfc

Na Biophilii si nestaví žádné hranice. Rozvolněnost se tak týká písňové formy, výběru nástrojů (ty akustické střídají elektronické zvuky, některé elektronické nástroje vznikly speciálně pro toto album, část desky byla nahrána právě v iPadu), tónin, rytmů (i těch pro evropské ucho značně neobvyklých) a samozřejmě i žánrů. To vše pochopitelně spojuje charakteristický kňouravý a naléhavý hlas Björk.

Přes okázalou intelektuálnost ale celá deska nepůsobí samoúčelně. Je to pochopitelně hudba náročná, nerádiová – minimalistické doprovody, vícehlasy připomínající soudobou vážnou hudbu. Ty nejpřístupnější skladby (Cosmogony s trip-hopovým doprovodem) ale patří k tomu nejlepšímu, co kdy Björk natočila.

Některé přechody z jemných akustických písní do elektronického běsnění však občas působí samoúčelně a zejména u dvojice uprostřed alba se i zavilý intelektuál musí snažně přesvědčovat, že poslouchá mimořádné dílo umělkyně světového formátu a ne malé dítě, které si hraje Bjork - Biophilias klávesami.

Biophilia určitě není nejlepší deska Björk. Slibuje ale, že živé provedení bude mimořádný zážitek.

Björk – Biophilia
Celkový čas: 49:34
Vydavatelství: Polydor
Seznam skladeb: Moon, Thunderbolt, Crystalline, Cosmogony, Dark Matter, Hollow, Virus, Sacrifice, Mutual Core
, Solstice

Témata: