Booka Shade na Electronic Beats zklamali, Hot Chip zazářili

Jiri-Vanek

Solidně navštívený festival Electronic Beats ve Veletržním paláci byl po nedávném Sperm Festivalu další událostí pro domácí příznivce elektronické hudby. Letos táhnul hlavně na britské elektropopové Hot Chip, kteří u nás vystoupili poprvé. Svým "osmdesátkovým" zvukem ale zaujali i dánští Turboweekend. Standardní výkon předvedli breakbeatoví N.O.H.A., zato němečtí Booka Shade byli spíše zklamáním.

Jako první se na pódiu objevili dánští Turboweekend. Sledoval je jen z půlky zaplněný Veletržní palác, což byla škoda: jejich naživo hraný elektro zvuk s naprostým minimem samplů odkazoval někam do poloviny osmdesátých let. Pánové hráli především věci ze své poslední desky Ghost of a Chance.
Krátce před festivalem museli být původně avizovaní Ralph Myerz and the Jack Herren Band nahrazeni v line-upu multinárodním uskupením N.O.H.A. To je u nás pečené vařené a jejich Pražané mu rozumějí; ostatně není důvod, aby tomu bylo jinak. Jeho easy listening mix breakbeatu a world music je pro našince snadno přístupný – je to energické, je to rychlé – čert vezmi, že je to v podstatě pořád to samé, jsme tu přece na party…

Booka Shade: Nic objevného nepřináší
Party pokračovala, i když se na pódiu objevilo německé housové duo Booka Shade. To bez problémů roztancovalo celý Veletržní palác, byť v podstatě nic objevného nepřineslo. Dvojice elektronických eskamotérů, jeden za hradbou syntezátorů, druhý za elektronickou bicí soupravou, se inspirovala před patnácti lety u Underworld, jen jejich tech-housový model sem tam vylepšili nějakými těmi osmibitovými zvuky.

Většině návštěvníků už ale bylo v tuhle chvíli v podstatě jedno, co se na pódiu děje, řada z nich už se stihla všelijakými substancemi upravit do stavu, kdy by jim k tanci stačilo, aby po pódiu chodil medvěd s velkým bubnem. Ke konci svého setu se Booka Shade čím dál víc blížili k instantnímu trance, takže to chvílemi vypadalo, že možná přijde i Paul van Dyk. Ale lepší než ten bubnující medvěd to bylo, byť jen o málo.

Podívejte se na Booka Shade

http://www.youtube.com/watch?v=0tEriYJmOqg

Hot Chip jako sladká tečka
Na závěr přišly hlavní hvězdy večera Hot Chip. Jejich poslední deska One Life Stand sice nedosahuje revoluční kvality té předchozí nazvané Made In The Dark, ale o kapele se pořád dá mluvit jako o hvězdách alternativní elektronické scény. Očekávání nezklamali. Produkce šestice na pódiu stála na hradbě syntezátorů, které občas doplnil nějaký živý nástroj (kytara, basa, steelpan nebo trubka) a hlavně na perfektních dvojhlasech Alexise Tailora a Joe Goddarda, dvou hlavních osobností Hot Chip. Došlo na většinu zásadních hitů včetně toho aktuálního One Life Stand.

Podívejte se na novinku Hot Chip One Life Stand

http://www.youtube.com/watch?v=l9FujjKFr4c

Electronic Beats je výborný festival na krásném místě s kvalitní dramaturgií. Díky za něj.

Electronic Beats
Turboweekend, N.O.H.A., Booka Shade, Hot Chip
Veletržní palác, 7. května 2010