Brr! Příběh Samary je podle skutečných událostí, její studnu můžete navštívit

Redakce

Každý, kdo viděl Kruh, ať už původní japonský, nebo ten americký, vám řekne, že to je jeden z nejstrašidelnějších hororů, se kterými kdy měl tu čest. A co když k tomu dodáme, že příběh démonické Sadako / Samary je založen na skutečných událostech, místech a lidech? Kým vším se tvůrci inspirovali?

  1. Butoh a Yuurei
    Zjev a pohyby Sadako / Samary vychází z japonských tradic. Její křečovité, trhané pohyby připomínají po 2. světové válce vzniklý tanec zvaný Butoh. Bílou pleť, šaty a dlouhé černé vlasy zase nosí Yuurei – zbloudilí duchové japonských žen. Právě Sadako tento jev do asijských hororů přivedla.
  2. Okičina studna
    Na pozemku u hradu Himedži, který postavili mezi roky 1333 a 1346, kdysi tragicky zemřela žena jménem Okiko. Pracovala ve sklepeních jako otrokyně a majetek samuraje jménem Tessan Aoyama. Když se ji jednoho večera pokusil znásilnit a ona se ubránila, rozhodl se uražený samuraj, že ji zavraždí. Nejprve ji neprávem obvinil z krádeže a chtěl ji vydírat. Když ho znovu odmítla, chtěl ji jako zlodějku nechat popravit. Okiko se údajně ze zoufalství nad bezvýchodnou situací vrhla ze skály. Každou noc pak její duch vycházel ze studny u hradu a Aoyamu strašil, až ho nakonec dohnal k šílenství. Studna tam stále stojí a je obehnána kameným plotem.

  3. Chizuko Mifune
    I samotný příběh Sadako / Samary byl inspirován skutečností. Kolem roku 1900 žila jistá žena jménem Chizuko Mifune. Ta tvrdila, že má nadpřirozené schopnosti. Její moc byla předmětem dohad a zkoumání, prověřoval ji profesor Tomokichi Fukurai z tokijské univerzity, a to během veřejného testu. Sadačinu / Samařinu matku – která se, mimochodem, jmenuje Šizuko, a to není náhoda – ve filmu potkalo to samé. Skutečná Chizuko ve zkoušce neuspěla, a tak byla prohlášena za podvodnici a ponížena. Zoufalá žena upadla do deprese a ve 25 letech (v roce 1911) spáchala sebevraždu – otrávila se.
  4. Takahashi Sadako
    Ještě jedno médium autory hororu inspirovalo – i když, tady už asi o pouhé inspiraci nemůže být řeč. Jistá Takahashi Sadako – zní to povědomě? – se v Japonsku narodila rok před sebevraždou Chizuko Mifune. I ona měla mít speciální schopnost zvanou dar nensha. Ten jí dovoloval vypálit obrázky z fotofilmu pouze silou mysli. Víc se toho o dívce ale neví…

Budete se bát: Seznam pěti nejděsivějších japonských hororů

Jak dnes vypadá Samara z Kruhu? Božsky!