Clou akusticky: Bez atmosféry nejsou koláče

petradamek

Přesně dva roky po posledním koncertě v Paláci Akropolis otevřeli Clou na téže scéně jarní sezonu. Učinili tak docela netradičně, bez elektrické kytary a zesilovačů. Škoda, že s elektrikou nechali doma i svou pověstnou energii.

Za normálních okolností byste si při vstupu do Paláce Akropolis nejspíš řekli něco ve smyslu: „Co tady, sakra, dělají tihle?“ Přišli jste si přeci zaskákat na punkrock v podání Clou, a na nějaké písničkáře nejste zvědaví. Jenže tentokrát nešlo o normální okolnosti a předskakující lo-fi dvojice Quite Quiet tak byla vlastně ideálním hostem.

Poslechněte si Quite Quiet

Poslední březnové úterý se totiž v žižkovském klubu hrálo bez proudu. Zatímco publikum mívá akustické koncerty rádo, pro interpreta jde většinou o poměrně náročnou disciplínu, na které si lehce vyláme zuby. A pro kapelu typu Clou, která má energii přímo v popisu práce, je riziko dvojnásobné.

Skupina kolem zpěváka Lukema vsadila na jistotu; smyčce přeci navodí při akustických koncertech ideální náladu pokaždé. Jenže co čert (nebo pan zvukař) nechtěl, přítomné smyčcové trio nebylo téměř slyšet, a tak tíha okamžiku nakonec stejně zůstala na Clou. Pravda, nevedli si nikterak špatně. Tedy až na to zásadní, totiž na atmosféru.

Clou – Island Sun

Což o to, veleúspěšná Island Sun ani po letech neztratila na jiskře, sestava rozdávala úsměvy, Lukemo pěl suverénně, čistě a bez zaváhání a Rocky Tomášek (bubeníkův Jack-Russel terier) si k pobavení publika spokojeně pobíhal po pódiu. Lean On My Shoulder navíc přivál potřebnou dávku energie, singl Believe zase připomněl, že se chystá nová deska.

Jenže akustické vystoupení by mělo být něco ojedinělého, slavnostního, ne jen běžný koncert zahraný bez zesilovačů a na akustiku. Právě tak ale středeční koncert vyzněl a celý zážitek se rozplynul ještě ve frontě na šatnu.

Přiznávám, že Clou jsem nikdy neměl příliš v lásce. Příčily se mi koncertní klišé řeči o „nejlepším publiku“ (rozumějte – vždy lepším než tam, kde hráli včera), nelíbilo se mi, že je takového rozruchu kolem kapely, která sice umí napsat fungující písničky, její zpěvák má ale problém polovinu z nich naživo udýchat.

Podobnými neduhy už dnes Clou netrpí, ale, přestože nic vysloveně nezkazili, o kvalitách, které se neztratí v akustickém provedení, mě nepřesvědčili.

Clou + Quiet Quiet
Akustický koncert
Praha, Palác Akropolis, 30. března 2011

Témata:, ,