Co byste si podle letušek neměli objednávat v letadle?

Redakce

Letušky a stevardi se musí za letu vypořádat se spoustou problémů od plačících dětí, přes ustrašené, nepříjemné, vlezlé či zmatené cestující, až po ty pasažéry, kteří nadměrně holdovali alkoholu zdarma. To ale není všechno, napsal britský list The Sun.

Existuje zdánlivě nevinná prosba, která letuškám pokazí pečlivě nacvičený rytmus obsluhování cestujících. Podle blogu jedné ze stevardek je největší otrava nalévat cestujícímu kelímek dietní coca-coly.

Důvod, proč letuškám speciálně dietní kola tolik vadí, spočívá ve vysoké šumivosti, kvůli níž nalévání trvá déle než u jiných nápojů. V letadle je navíc dietní kola ještě pěnivější než obvykle, protože nižší tlak vzduchu v kabině usnadňuje uvolňování oxidu uhličitého. Během doby, kterou trvá nalít jednu dietní kolu, by mohla letuška obsloužit tři další cestující.

Tlak vzduchu v kabině letadla není stejný jako v úrovni hladiny moře, ale odpovídá spíše výšce 2100 až 2400 metrů nad mořem. Proto se také mohou cestující cítit trochu malátní a pocítit účinky alkoholu až dvakrát rychleji než při konzumaci na pevné zemi.

Zároveň to znamená, že nealkoholické nápoje při nalévání z plechovky mnohem více šumí než na zemi, a nejhorší mezi nimi je právě dietní kola, u které musí letuška trpělivě čekat, až bublinky trochu opadnou, aby mohla pokračovat.

Ovšem dietní kola není jediný nápoj, kterého by se pasažéři měli v letadle vyvarovat. Podle nejmenovaného člena palubního personálu, na kterého se odvolává The Sun, je rozumné vyhnout se také čaji a kávě. Nádoby na horkou vodu na palubě letadla se podle něj čistí jen zřídka, a voda v nich tudíž nemusí zcela v pořádku.

Proč se někteří lidé neodvažují říct Ne?

Galerie: Jak vypadají velryby, když spí?