Co skrývá S.S.D.? Krev, polonahá mladá těla a psychopata s koňskou hlavou


Smrt sovětským dětem! I taková je jedna z interpretací záhadné zkratky S.S.D., pod níž se skrývá ruský horor režiséra Vadima Shmeleva a která se objevuje ve strašidelných příbězích vyprávěných v sovětských pionýrských táborech. S. S. D. spojení nenavázáno je první ruský pokus o tzv. slasher film, který před logikou děje upřednostňuje samotný proces zabíjení obětí.

Slasher film je poměrně rozšířený subžánr hororu. Bývá charakterizován psychopatickým zabijákem, který obvykle schovává tvář pod nejbizarnější masky a motivace jeho zvrácených činů se vysvětluje flashbackem do jeho dětství. Je nezastavitelný, útočí se sadistickým zalíbením zpravidla na skupinu bezbranných teenagerů, kteří jsou fyzicky atraktivní.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=pMVG61h9Pkk

Film S.S.D. spojení nenavázáno beze zbytku splňuje tato kritéria a dá se označit za průkopníka zmíněného žánru v Rusku. Navazuje tak na tradici amerických slasherů v čele s filmy jako Halloween, Pátek třináctého, Noční můra v Elm Street, Vřískot nebo Hostel. V tomto případě skupinu deseti mladých lidí přivezou do bývalého pionýrského tábora, kde se má natáčet nová reality show. Každý týden ji má opustit jeden člověk, ten poslední, vítěz, získá milion rublů. Když ale nadvládu nad všudypřítomnými kamerami převezme psychopat v masce koňské hlavy, místo o výhru bojují účastníci o vlastní život.

Hlavně krev a výkřiky zděšení
Režisér Vadim Shmelev se podepsal i pod scénář spolu s Denisem Karyshevem, s nímž spolupracoval už na dvou předchozích akčních filmech. Snímek ctí základní žánrová pravidla a malé plus si zaslouží lehce překvapivý konec, méně už je propracovaný po dramaturgické stránce. Nelogické zvraty v ději, naprosto iracionální chování postav a stupidní dialogy nedovolují divákovi, aby se ponořil do příběhu. Rámcem reality show se dá vysvětlit výběr excentrických postav – od polonahých slečen a dokonale upravených zevnějšků teenagerů až po černě oděného a nalíčeného vyznavače gothic stylu. Odhaleného poprsí, krve a vyděšeného křiku je ve filmu víc než dost, méně už bohužel opravdového strachu a lekaček, které očekávají od hororového žánru diváci.

S.S.D. spojení nenavázáno (С.С.Д.)
Rusko 2008, české titulky, přístupný od 15 let
Režie: Vadim Shmelev
Hrají: Anfisa Chekhova, Dmitri Kubasov, Yevgenia Khirivskaya, Artyom Mazunov a další
Premiéra v ČR: 16. dubna 2009