Čtenář Koule.cz nám zaslal recenzi, přečtěte si ji i vy!

Redakce

O koncertním debutu kapely Lady Praga jsem se dozvěděl tak nějak náhodou, prostřednictvím komunity kolem hudebního klubu Jižák. Ten byl nedávno přejmenován z původního názvu Zkušebny Praha a dle mého názoru to byl krok správným směrem. Původní název „Zkušebny“ ve mně evokoval pocit, že se bude jednat o první veřejné hudební pokusy, zhruba měsíc zkoušejících kapel. A to není případ Lady Praga, jak jsem se mohl následně přesvědčit.

I když toto uskupení vzniklo poměrně nedávno, jedná se o partu zkušených muzikantů, kteří se sešli u společného hudebního projektu vlastní tvorby. Svůj set odstartovali Lady Praga decentním hudebním podkresem, ve kterém zpěvačka Veronika Bergmanová představila v několika větách tuto hudební formaci publiku.

A pak už se nasadilo opravdu úderné tempo. Jedna skladba střídala druhou, u všech pak byl společným znakem pevný a přesný rytmus, dynamická basa a najazzlé harmonie piána.

Co bylo ohromující, bylo vokální provedení již zmíněné zpěvačky Veroniky. Ohromný hlas, intonační přesnost a celkové nasazení bylo opravdu strhující. Celá kapela působila kompaktně a s úsměvem na tvářích servírovali velice příjemný mix popu s prvky jazzu ale i rocku.

Vizuálně bylo patrné, že kapelu hraní zkrátka baví a toto nadšení se dařilo předávat i publiku, které se sešlo v poměrně hojném počtu. Obecenstvo nechala Lady Praga vydechnout u pomalé skladby s názvem Aviatická, která by se mohla hrdě zařadit do klasických jazzových standardů. Následně kvarteto opět nasadilo vyšší otáčky a zazněla Everyone´s Going Crazy, chytrá popová věc s hitovými ambicemi.

Jak jsem se dozvěděl v rychlém mini rozhovoru, skupina usilovně pracuje na své vlastní tvorbě, v repertoáru však zazněly i tři známé cover verze, pro mě rozličných interpretů. Závěrečná popová pecka od Sama Smithe  I´m Not The Only One zároveň posloužila i jako představovací song.

Slušností je tedy taktéž přiblížit jednotlivé členy kapely. Za mikrofonem stála již výše zmiňovaná Veronika Bergmanová, na piáno hrál mladý sympatický Honza Kubín, na spodní frekvence zvuku dohlížel baskytarista Martin Knesl a vše jistil úderný bijec za soupravou Karel Kříž. Je s podivem, že kapela hrající v nástrojovém triu – piáno, basa, bicí, dovedla zvukově zaplnit prostory Jižáku a v podstatě mě kytara, na které jsem jinak coby kytarista závislý, nechyběla.

Hodí se připomenout, že všechna autorská tvorba i texty vzešly z pera basisty Lady Praga Martina Knesla. Mix sofistikovaného pop-jazzu s populárním zpěvem je velmi inteligentním řešením repertoáru, který umí zaujmout jak hudební fajnšmekry, tak i řadové posluchače.

Lady Praga plánuje v dohledné době zveřejnit svůj první videoklip, realizovaný mladým a šikovným režisérem Víťou Procházkou a hodlá začít koncertovat po českých klubech. Jde o čerstvý vítr na naší klubové scéně a z vlastní zkušenosti jej můžu opravdu doporučit.

5 nejlepších hudebních momentů v Simpsonových. Slavný seriál slaví 600 epizod

Těhotná Tomešová: Jsem teď hodně upřímná!

Témata:,