Další povedená premiéra: Tom Odell, kluk z plakátu

Hana-Slivova

Vypadá jako kluk z fotbalové přípravky a má v sobě taky tolik energie. Řeč je o třiadvacetiletém klavíristovi a písničkáři z malého britského města jménem Chichester Tomu Odellovi, kvůli kterému se včera v Lucerna Music Baru unisono pištělo hodinu a čtvrt. Nutno dodat, že jeho akustický set, postavený okolo jediné velké desky Long Way Down, byl výborný.

Když si do YouTube zadáte "Tom Odell Live", jako jeden z prvních odkazů vám vypadne jeho set pro módní značku Burberry. A jako na přehlídce (akorát s prohozenou rolí model – fotografka) to tak trochu vypadalo i včera v beznadějně vyprodaném Lucerna Music Baru. Kolem pódia se sympatickým blonďákem v bílé košili Tomem Odellem a jeho tří stejně mladých spoluhráčů hrozen zvednutých rukou s telefony a foťáky, po každé písničce vřískot a na začátku další to samé.

http://www.youtube.com/watch?v=JydBoebaxvw

Je to trochu s podivem, protože Tom Odell patří mezi ty muzikanty, které pořádající agentura D smack U přivezla včas, možná dokonce brzy. Odell má za sebou prozatím jen jednu velkou desku, Long Way Down vydal letos v létě (recenze). Přesto (nebo možná proto?) uměli fanoušci a fanynky každé slovo, od úvodního hitu Grow Old With Me až po závěrečnou neméně hitovou Hold Me.

Tom Odell a jeho spoluhráči včetně kontrabasisty (!) publiku vloženou energii stoprocentně vraceli. Hlavní hrdina ve vyšponovaných chvílích vstával od piana a burcoval zatnutou pěstí všechny kouty Lucerna Music Baru, ke konci setu si ke klavíru stoupl a bušil do něj tak, jako kdyby se chtěl od kláves odrazit ke hvězdám. A po posledním tónu základního setu beze slova odběhl – ještě viditelně nabuzený – přímo do backstage.

Poslechněte si Toma Odella v Youradiu

Drama samozřejmě musela kompenzovat romantika, takže když se během písničky Sense rozsvítily na stagi žárovky, byla to voda na mlýn přítomných párů. I v těch nejsladších místech si ale Odell sympaticky držel lehký odstup; jednak díky svému hrubšímu hlasu, a potom také díky dynamickým a netuctovým aranžím. Příklad by si z jeho patosu přesně na hraně mohl brát třeba takový James Blunt.

Odellův koncert netrval déle než hodinu a čtvrt, včetně skvělých barových coververzí beatlesovské Oh Darling! a I Just Wanna Make Love to You, kterou proslavili Etta James či The Rolling Stones (a při které si Odell zapálil). Jako kdyby tím dával Praze najevo, že není žádný kluk z talentové soutěže, ale muzikant, který si všechno odedřel po londýnských hospodách. Což je pravda, a i tahle zkušenost z něj, teď je to jisté, udělala jednoho z nejlepších mladých britských muzikantů. Buďme rádi, že jsme ho v Praze mohli vidět v takhle komorním prostoru. A hlavně včas.

Tom Odell
Praha, Lucerna Music Bar, 15. listopadu 2013

Témata:,