Daughtry lezou na novince do zelí Nicki Minaj

david-p-stefanovic

Jsou kapely, které hrají desítky let to samé. Pak jsou muzikanti - například altrocková kapela Daughtry - které škatulkování otravuje a občas se natruc fanouškům vydají do vod, kde ještě nebyli. Nic proti tomu, měli by se ale předem ujistit, že v nich zvládnou plavat.

Potetovaný plešoun Chris Daughtry musel v páté sezóně soutěže American Idol působit jako svěží vítr. A když ji úspěšně uzavřel na čtvrté příčce, nic mu nebránilo založit kapelu a vydat se na cestu za věčnou slávou.

Poslechněte si Daughtry v Youradiu

Daughtry nikdy neměli přehnané umělecké ambice; americká odnož toho, co se dnes schovává pod alt-rock, je výrazně odlišná od progresivnějšího finského bratříčka (Poets of the Fall, Sunrise Avenue či End of You). V podstatě jde o opakování dvou tří akordů, chytlavé refrény a téměř strojovou výrobu, když se na to ale jde s fištrónem, je to pořád dost sympatický žánr.

A Chris Daughtry ho měl tolik, že hned s prvním albem (Daughtry, 2006) vytáhl kapelu do čela peletonu, na úroveň, na kterou se třeba dnes již výborní kolegové z Theory Of a Deadman museli dostat přes několik neposlouchatelných nahrávek. Následující Leave This Town (2009) i předloňská Break the Spell vedoucí pozici Daughtry jen upevnily. U novinky Baptized se tak zdánlivě nebylo čeho bát. Ejhle, chyba lávky!

Není pop jako pop. Může být takový, který vychází z folkových tradic (a je tudíž zábavný), a pak je tu pop jako pejorativní označení pro hluk, který po ránu pouští Óčko a každý, kdo někdy slyšel kytaru, si při jeho poslechu chce vystřelit mozek z hlavy. Daughtry se při odklonu od rocku k podbízivé masovosti bohužel vydali druhou cestou. Kapelník vyměnil elektrickou kytaru za akustiku a kapela do svého zvuku zároveň nahustila tolik syntetizátorů, že si do nových písniček můžete místo mužského hlasu dosadit jakoukoli z amerických popových zpěvaček a zjistíte, že něco takového jste slyšeli tisíckrát.

http://www.youtube.com/watch?v=RLVeH3901z0

Průšvihem zavání už singl Waiting for Superman a obavy se potvrzují záhy při Battleships s textem boom, boom, boom, na což měla doteď trademark Nicki Minaj. Od podprůměru zachraňují album countryové vyhrávky, díky nimž stojí za to pouštět si jeden dva songy (Wild Heart) i opakovaně. Zbytek neurazí, pokud k němu nepřistoupíte jako k albu oblíbené rockové kapely, ale jako k náhodnému objevu.

Daughtry - BaptizedPro fanoušky je to ale škoda disku, protože tuhle hudbu se vyplatí poslouchat možná tak při cestě autem do práce. Na doma máme výrazně lepší kousky – třeba předchozí tři alba Daughtry.

Daughtry – Baptized
Vydavatelství: RCA
Celkový čas: 44:56
Seznam skladeb: Baptized, Waiting for Superman, Battleships, I’ll Fight, Wild Heart, Long Live Rock & Roll, The World We Knew, High Above the Ground, Broken Arrows, Witness, Traitor, 18 Years, Undefeated (deluxe edition bonus track), Cinderella (deluxe edition bonus track), Battleships (Accoustic) (deluxe edition bonus track)

Témata:,