Desky Schwarzprior a Kaplan Bros. – nutnost pro počítačové hráče

andreasafarova

IDDQD versus Kaplan Bros.? Ne, pro battle jsme si výtečné elektronické kapely Schwarzprior a Kaplan Bros. a jejich debutové desky nevybrali. Vždyť toho mají tolik společného! A přesto jsou si „podobní“ jako Ostrava s Prahou. Anebo jako herní blockbustery Diablo s Doomem. Kdo má rád počítačové hry a napruženou eklektroniku, neměl by je minout.

Začněme příběhovou analogií. Oba projekty – Kaplan Bros. i Schwarzprior – vyplivla hudební scéna mezi lety 2008 a 2009, založili je vysokoškoláci, debut opracovávali pečlivě jako sochař bustu a s jeho veřejným odhalením letos na podzim způsobili mnoho radosti. Čím? Echtovní napruženou elektronikou.

Jenže zatímco pražští sourozenci bratři Kaplanové, tvůrci zmutovaného, zelektrizovaného popu řízeného gameboyem v kontextu české hudební scény vzorně usedají do prázdného křesla, ostravští gotici Schwarzprior ho rovnou zpracovávají na třísky. Na rozdíl od pražských kolegů se nespokojí s fragmentovanými symfoniemi, které rostou a sílí s časem a pod váhou osmibitu. Výpověď dětí se vkusem pro zvláštní krásu čeří střešní plechy, prudí starce a vzývá stoupence dekadence.

Schwarzprior, ostravským industriálem odkojená trojice ve složení Tomáš Motal, Radek Pléha a Edgar Schwarz, překvapují od první písničky. V tikajícím EBM rytmu Situace Star Wars se okamžitě začne odehrávat psychodrama režírované zvrhlým básníkem, který přilévá olej do ohně výhrůžkou „vocejchujou tě říšskýma klackama, sjetý náckové“. Vzorec desky IDDQD je čitelný – toxický, ale nenásilný taneční podklad plus fanaticky intonované dadaistické výkřiky rovná se droga. Droga, která svou podivnou chutí donutí k dalšímu odběru. Ovšem pouze tehdy, když desku přijmete jako produkt teatrálnosti. Někdy ale ani to nepomůže, to když metoda šoku překročí hranici srozumitelnosti, jako ve skladbách IDDQD nebo Smrt Láska Chcaní.

Poslechněte si Kaplan Bros a Schwarzprior v Youradiu

To sourozenci Kryštof a Cyril Kaplanovi (znáte z kapely Vložte kočku) rozjívenosti průchod nedají. Jejich kyberpop je čistý, poctivý a panuje v něm řád, který je cítit i z bratrů osobně. Nepřekvapuje bizarností, ale přibíjí posluchače k židli gradujícími zlomky písní. Elektronické citoslovce se shlukují a rozptylují na povel akustických bicích a celé to trvá, tak jako ve skladbě Cured, i osm minut.

Kaplan Bros dokážou na rozdíl od Schwarzprior na ploše jedné písně vyvolat hned několik emocí. Společné mají ovšem kapely magii nepředvídatelného. Ano, píseň Lucina v tomto ohledu vede! Kaplanovi otevírají posluchači dveře do světa „krystalových hradů“ dnes již atomizovaného kanadského dua, střih a už natřásáme husté ofiny na Davidovy šlágry z Diskopříběhu. Dojezd na osmdesátkový bigbít a odchod na párek.

Ani jeden z debutů není určený k rychlé spotřebě. A ani jeden není nestravitelný. Kaplan Bros. utáhnou party pro pohodlné anti-diskanty, Schwarzprior pro ty horkokrevné. Oba pak pro vášnivé počítačové hráče, systematické, nelítostné. Protože v úvodu zmíněné hry Diablo a Doom definuje stejně jako obě desky míra chtíče.

Schwarzprior – IDDQD
Koule.cz dává:
75 %
Koule.cz dává: Polí5
Celkový čas: 44:36
Seznam skladeb: Situace Star Wars, IDDQD, Železem rty, Smrt Láska Chcaní, Romeo Technik, Radio Dark Side, Potěšen z masa, Móda Extravagance Manýry, Vidět vodu ze dna, Frau Dust, Disko, Optimus Prime

Kaplan Bros. – Kaplan Bros.
Koule.cz dává:
80 %
Vydavatelství: Landmine Alert
Celkový čas: 34:43
Seznam skladeb: PorQ, Cured, Lucina, Boys, Time, Che, Why