Do kin se řítí Strážci galaxie Vol. 2: Dosahují kvalit jedničky, nebo je to ostuda?

Redakce

Když se v roce 2014 objevila Marvelovka Strážci galaxie, bylo to jako zjevení; zábavný film s jedinečným soundtrackem se úplně vymykal z komiksového univerza. Nyní se do českých kin chystá pokračování a Koule.cz už měla možnost ho vidět.

Pokud neholdujete komiksovým blockbusterům a Marvel je podle vás značka koupelnových čističů, těžko pochopíte, proč tři roky starý snímek Strážci galaxie fanoušky tak nadchl. Jsem si tím jistá, protože jsme to nedávno zkoušeli v redakci vysvětlit jedné kolegyni, která je světem superhrdinů zcela netknutá. Ukázali jsme jí Chrise Pratta bez trička, pustili ten vynikající soundtrack, naposílali jsme jí ty nejzábavnější scény a ona na to jen: „Řekněte, až to začne bejt vtipný.“

Přitom právě humor, i když dost cheesy, je na Strážcích galaxie to zásadní. Kdo sleduje filmy Marvelu, ví, že zas tak moc srandy v nich není. Jsou to akční velkofilmy o bezchybných hrdinech s neuvěřitelnými schopnostmi, provázené epickou hudbou a parádními efekty. Strážci galaxie mají efekty taky, ale tím podobnost končí a právě proto se staly tak zásadními. Byli osvěžující novinkou, která zažila takový úspěch, že si právě humor našel cestu i do dalších snímků z této dílny (nejvíc tenhle posun ukazuje trailer na nového Thora) a nejen z ní. 

Skupina padouchů a vyděděnců se dá do kupy aby pomohla zachránit vesmír. Neustále se navzájem špičkují a trousí hlášky tak trapné, až se jim prostě musíte zasmát. Nepřipomíná vám to něco? No jasně, mám na mysli Suicide Squad. Udělat z losera hrdinu přitom dávno zkusil už snímek Kick Ass, jeho kvality bohužel dost zadupala právě dvojka. Stalo se to i Strážcům galaxie?

V sequelu se vracíme k partě tak, jak jsme ji zanechali. Místo velkého Groota je tu Groot malý, ale jinak je vše při starém. Zatímco v jedničce jsme si Quilla, Gamoru, Rocketa a Draxe jen tak lehce oťukali, tady se o nich dozvíme mnohem, mnohem víc. Možná až moc – úplná doslovnost a touha uzavřít vše, co bylo rozehráno, je trochu zbytečná, když se divák ještě před začátkem závěrečných titulků dozví, jako by snad bylo potřeba to zdůrazňovat, že „Strážci galaxie se vrátí“. Stošestatřiceti minutová stopáž je lehce nastavovaná.

A stejně, jako tvůrci dost tlačí na pilu co se vysvětlování týče, se taky za každou cenu naží vypudit z diváka alespoň jeden pořádný proud slz. Závěrečná půlhodinka je velký doják, který náhodného pozorovatele může svou patetičností dost znechutit, fanoušek to ale rád ustojí. 

Dvojka Strážců galaxie stojí za vidění, pokud jste do těchhle vesmírných zoufalců zamilovaní už od jedničky. Není to žádná vysoká kinematografie, taková ambice tu nikdy nebyla, a vedle temných a dramatických komiksových adaptací může tenhle film působit jako barevná bláznivina mimo mísu. Ale právě v tom tkví jeho kouzlo, jak by řekl klasik. Je to kvalitně odvedený druhý díl, který má mouchy a jedničku nepřekoná, ale rozhodně ani neurazí. Hned na začátku je navíc k vidění sixpack Chrise Pratta, takže za mě maximální spokojenost.

Jo, a soundtrack je tentokrát ještě lepší než v jedničce! Jako fakt.

Hodnocení: 4 z 5 koulí

Jste závislí na Facebooku? Film The Circle vás z toho rychle vyléčí

Zašli jsme na vychvalovaný horor Uteč: Ten film rozhodně musíte vidět. Proč?

Témata: