Doba ledová 3 – sentimentální savci v dinosauřím pekle


Prý se stává často, že v době ženina těhotenství zmítají mužem navlas stejné nálady jako jeho partnerkou. V animovaném filmu Doba ledová 3 se těmito náladami nakazil nejen mamut od své družky, ale zdá se, že takto „postižená“ je celá smečka. Lenochodem počínaje, tygrem konče. I veverky, svádějící nekonečný souboj o jediný oříšek, nakonec skončí u manželského krbu. A lenochod dokonce prochází coming-outem, když o sobě mluví jako o „mámě“.

V době ledové 3 se smečka vedená mamutem Mannym vydává zachránit lenochoda Sida ze spárů dinosaura, kterému v záchvatu propuknuvšího mateřského citu sebral vajíčka. Nechce se svých tří dětiček vzdát a tak se nechá unést s nimi. A tím aktivuje k záchranné akci zbytek smečky, i mamutici Ellie, která se mezi dinosaury vydá pár chvil před očekávaným porodem.

Jak spojit svět mamutů a dinosaurů?
To, že se mamuti a dinosauři ve skutečnosti nemohli potkat, ví každé malé dítě. Scénáristé si s tímto motivem poradili umístěním světa dinosaurů pod svět doby ledové a využili tak archetypální představy paralelních pater světa. V klasické pohádce se pod zemským povrchem skrývá peklo plné čertů, v době ledové zde místo kotlů se sírou syčí lávové vodopády (mimochodem jedna z vizuálně nejpůsobivějších pasáží) a bytosti pekelné se transformují v dinosaury všech rozměrů a tvarů. A jako každá cesta přes kruhy pekelné se musí uskutečnit s průvodcem, jako měl Dante svoji Beatrice a Frodo svého Gluma, tak i smečka mamuta potká průvodce, charismatického a psychicky vyšinutého jednookého lasičáka Bucka, který svoji existenci zasvětil boji s největší nestvůrou celého dinosauřího podsvětí – gigantickým Rudlou.

3D projekce umocňuje lety, pády, honičky a průlety
Motiv dinosauřího podsvětí přímo svádí k rozvinutí fantazie. Není třeba se vázat jakýmikoliv zákony biologie. Klidně tu může být obrovská masožravá rostlina, motýli mamutích rozměrů, řeka žhavé lávy. A právě putování touto barvitou džunglí je nejakčnější a nejzajímavější pasáží celého filmu, kdy se rozvíjí potenciál animovaného filmu, kdy je možné opustit fyzikální i biologickou zákonitost a nechat se vést fantazií. A u 3D projekce obzvlášť vyniknou všechny ty lety, pády, honičky a průlety. Když pološílený Buck osedlá pterodaktyla, aby zachránil Sida těsně před pádem do propasti lávy, je to zážitek. Jen to naroubování rodičovských citů a akční podívané je trochu zvláštní. Producenti nejspíš uvažovali tak, že namíchají koktejl pro matky s dětmi. Takže smíchali romantickou komedii s animovanou akcí. 3D animace nasáklá sentimentem příliš nefunguje, chybí humorné odlehčení. A animovaná zvířata, zachvácená touhou vyrábět chrastítka a dělat „kuk na strejdu“, působí podivně. Každopádně už to, že se jedná o 3D film a že s nasazenými speciálními brýlemi jste „zcela v obraze“, může být zábavné. Aspoň pro vaše mladší sourozence.

Doba Ledová 3 – Úsvit dinosaurů
USA, 2009, 96 minut, český dabing
Režie: Carlos Saldanha, Mike Thurmeier
Hrají: John Lequizamo, QueenLatifah, Ray Romano, Chris Wedge, Denis Leary, Joey King, Simon Pegg, Sean William Scott, Josh Peck

Premiéra v ČR: 2. července 2009