Dylan, patky a… občanský průkaz, prosím!

Stefan-Titka

Jak se vyrůstalo v 70. letech minulého století, kdy si i delší vlasy koledovaly o výprask? Změnil se v den, kdy puberťák dostal občanku, jeho život? Do kin jde nový český film Občanský průkaz producenta a režiséra Ondřeje Trojana a zkušeného scenáristy Petra Jarchovského, kteří podle románu Petra Šabacha zpracovali svou generační výpověď. Veselou, hořkou i zádumčivou, ale hlavně zábavnou.

Snaha postihnout určitý moment v minulosti je vždycky zrádná a dvousečná. Ať už totiž nastavíte kteroukoliv pravdu, vždycky se najdou rýpalové, kteří budou zpochybňovat legitimitu vašeho Občanský průkazúhlu pohledu.
Petr Jarchovský, scenárista, jehož jméno bývá často vyslovováno skoro jako diagnóza českého filmu, je chytrý autor a úskalím jednostranného podání skutečnosti se po většinu času vyhýbá. Děj knihy Petra Šabacha Občanský průkaz si posunul o pár let dopředu, přidal pár dějových linek a rozepsal je do zábavného, ale ve druhém plánu i smutného a zádumčivého filmu.

Občanský průkaz spadá svým žánrem do kategorie tzv. coming of age filmů. Je to příběh o dospívání; o hledání vlastní identity, často utvářené ostrým vymezováním se vůči rodičům. Je to ale také příběh o době, která naší generaci připadá už jen nesmyslná a vzdálená.

Až se poznáme, můžete mi říkat Daník
Snímek sleduje čtveřici mladých chlapců, které na začátku potkáváme před zlomovým okamžikem jejich životů – obdržením občanského průkazu. Okolí jim tvrdí, že s občankou se všechno změní; nemění se ale nic a oni se Občanský průkaztak jen dál poflakují, na stráni pod kopcem popíjejí tajně alkohol, pouštějí si americké desky s rockovou muzikou a vedou své malé války proti společnosti, která jim nerozumí.

Ondřej Trojan dodává těmto chlapeckým časům dobře padnoucí formu. Už od úvodních titulků, svižně a efektně rozehraných, které diváka dostanou do patřičné retronálady. Tu podkresluje i výborná práce rekvizitářů, nechybí červené karafiáty, žlutá limonáda v trojdeckové slenici a další typické dobové drobnosti. Trojan dobře zvládá zejména hereckou akci ústřední čtveřice, která oproti svým dospělým hereckým kolegům získává největší prostor.

Občanský průkaz nemá problém s tím, aby byl zábavný. Ondřej Trojan ví, jak načasovat gag nebo rozehrát vtipnou scénku, takže pokud se jdete do kina jenom pobavit, neodejdete s prázdnou. Některé postavy jsou navíc typově tak přesně obsazené (třeba malý „estébák“ Daník), že se budete smát už jen při pohledu na ně.

Co by se Občanskému průkazu dalo vytknout? Snad jen nepřiměřená, 140minutová stopáž. I kdybychom se ale dohadovali, které epizody se mohl vypustit, nic by to nezměnilo na tom, že o tohoto filmu se prostě nenudíte.

Občanský průkaz
ČR/140 minut
Režie: Ondřej Trojan
Scénář: Petr Jarchovský (podle románu Petra Šabacha)
Hrají: Libor Kovář, Matouš Vrba, Jan Vlček, Jakub Šárka, Anna Geislerová, Martin Myšička, Marek Taclík, Kristýna Liška-Boková