Eddie Stoilow nahráli bezkrevně dokonalý pop

Hana-Slivova

Pražská skupina Eddie Stoilow, která na sebe v poslední době upozornila hudební spoluprací s brankářem Petrem Čechem, vydala třetí desku pojmenovanou Sorry!. Svůj pop na ní vysoustružila k dokonalosti, škoda jen, že u toho přišla o veškerou (lidskou) krev.

Když před necelými čtyřmi lety začala hrát česká rádia písničku Hey You z debutu The Best Of kapely Eddie Stoilow, bylo to docela milé osvěžení; přímočarý, stadionový pop s jednoduchou, ale funkční aranží a s bonusem v podobě neotřelého hlasu zpěváka Honzy Žampy.

Poslechněte si Eddie Stoilow v Youradiu
Eddie Stoilow live: Termíny turné 2014

Od té doby skupina vydala další dvě desky. Asi nejvýraznější skladba z předloňské Oh My God!, balada Frozen, zní už o dost méně organicky, přesto má na

přes půl milionů přehrání. Jestliže písničky z druhého alba propustily emoce přes pečlivě vystavěný studiový obal jen místy, novinka Sorry! je v tomhle směru ještě o dost skoupější. Eddie Stoilow si na ní sice chvílemi zajímavě hrají se zvukem a svůj pop ohýbají do současných tanečních poloh (Take It), všechny přitažlivé a zapamatovatelné momenty ale vyčerpají hned během úvodních hitovek Believe a Baby.

Klip k singlu Piano Piece natočili Eddie Stoilow v roce 2012 spolu s fotbalistou Petrem Čechem, který s kapelou občas hraje na bicí

Zbytek alba včetně heslovitých anglických textů zní stejně bezkrevně a jako zpěv Honzy Žampy; hlas má na Sorry! zmodulovaný tak, jako kdyby místo něj zpíval robot, a roboticky je upravená i řada doprovodných nástrojů. Úplně se nepovedl ani rap Oriona v písničce Movember Love, vedle přirozené Eriky Fečové působí, jako kdyby rapoval odněkud z komory.

Eddie Stoilow - Sorry!Je škoda, že Eddie Stoilow nedostali na desku víc „lidské“ energie; alespoň takové, jaká probleskuje studiovou live verzí soulové Rimshot z repertoáru Eryky Badu. Písničky ze Sorry! totiž víc než živý organismus připomínají cédéčko, na kterém vyšly – dokonale vysoustružené, lesklé, ale bezkrevné.

Eddie Stoilow – Sorry!
Vydavatelství: Monitor
Seznam skladeb: Opening, Believe, Baby, Take It, Life Life Life, Movember Love (feat. Orion, Erika Fečová), Back To Africa, Piano Piece, Song For Soundtrack, Long Time (feat. Nela Papadopulu), Rimshot (Erykah Badu cover), Baby party remix

Témata: