Elektronická jízda a úchvatná Charlie One. Tak se představili Ohm Square


Hned tři tuzemské kapely, pop-rockoví No Heroes, triphopoví Narcotic Fields a elektroničtí Ohm Square, se představily včera v olomouckém „Účku“. Koncert proběhl v rámci festivalu populárně-vědeckých a dokumentárních filmů AFO.

No Heroes: energie pro „mrtvé“ publikum
Večer zahájila mladá berounská kapela No Heroes, která vznikla před čtyřmi lety původně jako školní kapela. No Heroes dělají vlastní hudbu a slaví s ní úspěchy. Vyhráli například Rock Café Contest nebo dobříšský Rockfest, loni vydali debutové album Heart One a mají za sebou turné společně s kapelou UDG. Škoda jen, že se během jejich včerejšího energického vystoupení teprve trousili festivaloví návštěvníci z filmových sálů. Rozpačitě postávající skupinky posluchačů by pak zpěvák Thomas Klika nemusel zoufale prosit o odezvu a stěžovat si, že jsou „hrozně mrtví“.

Narcotic Fields: psychedelická atmosféra
Mrtvolnost publika se ale pomalu vytrácela a při nástupu olomouckých Narcotic Fields už byl sál plný. Triphopová šestice vykouzlila domácím fanouškům neuvěřitelně psychedelickou atmosféru, mezi elektronickými smyčkami se nesl výrazný vokál Terezy Kopecké. Původně komorní projekt Terezy a Tomáše Bayera se během posledních dvou let rozrostl do koncertní podoby s bicími, basou a dvěma kytarami. Narcotic Fields vydali v březnu svůj debut Erase a už stihli hrát na Colours of Ostrava nebo předskakovat Khoibě.

Ohm Square: balzám na duši
Když drásavou elektronickou alternativu vystřídala popovější elektronika Ohm Square, působila jejich citlivě melodická hudba doslova jako balzám na duši. Britská zpěvačka Charlie One (Charlotte) spolupracuje s Janem 2 (Jan Čechtický) a Janem 5 (Jan Kleník) už od roku 1996, původní složení opustil Dušan Only One (Dušan Lipert). Jejich breakbeatové a drum’n’bassové začátky se za těch více než deset let posunuly směrem ke klidnějším, přístupnějším a žánrově tíže zařaditelným songům. Na pozadí zlámaných beatů a samplovaného zvuku vyniká úchvatný a hravý zpěv Charlie One, která prokládá mezi jednotlivými písněmi svou angličtinu českými hláškami. Loni vydali Ohm Square po tříleté odmlce své už v pořadí čtvrté CD Taking Shape. A líbivé songy jako Monomania nebo No Shame No Gain se včera setkaly s nadšenými reakcemi publika, které se dožadovalo přídavku ještě dlouho po odchodu této originální trojice z pódia.

Poslechněte si Monomanii od Ohm Square

No Heroes, Narcotic Fields, Ohm Square
17. dubna 2009, U-klub, Olomouc