Eminem vstává z mrtvých aneb Uzdravení padlého rappera

Stefan-Titka

Eminem není jednoduchá osobnost. Kariéru založil na psychoterapii formou rapu a s drobnými obměnami tento princip udržuje dodnes. Před rokem se po dlouhé odmlce vrátil s albem Relapse, ve kterém se zpovídal ze závislostí na drogách, a už tehdy ohlásil, že jedno album mu na boj s démony stačit nebude. Deska Recovery navazuje tam, kde Relapse skončila.

Síla Eminema jako umělce spočívá v upřímnosti, s jakou obnažuje své vnitřní démony. Všichni víme o jeho problematickém dětství, známe jeho matku, kterou pohrdá, a o Kim, své ex-manželce, toho Em už narapoval tolik, že by to vydalo na román. Jako by bloudil stále v kruhu, i na Recovery si výše zmínění vysloužili alespoň zmínku.

Poslechněte si Talkin´ 2 Myself
Poslechněte si No Love

Recovery (v překladu rekonvalescence, ale třeba i znovunalezení) je rozhodně album výsostně osobní, které jde až na samotnou dřeň Eminemových pocitů. Z textů je cítit pokora před fanoušky, kterým slibuje, že „tentokrát už jen tak neblbne“ a že jim to „přišel vynahradit“. Ve chvilce upřímné soudnosti v textu Talkin´ 2 Myself zahodí poslední dvě alba jako omyly („Na Encore jsem byl na drogách/na Relapse jsem je splachoval do záchodu“) a v Going Through Changes za refrénu Ozzyho Osbournea nebo v Not Afraid se snaží svět přesvědčit o tom, že pro něj není už nic důležitějšího než výchova dcery Hailie.

Klip k singlu Not Afraid vidělo už přes 26 milionů lidí

Rihanna, Lil Wayne, Pink…
Samozřejmě nechybí ani povinné „featuring“ skladby, které ale kolísají svou atraktivitou. Zatímco No Love, „duet“ s Lil Waynem (za refrénu What is Love od Haddaway), je našlápnutou a parádně vygradovanou peckou, ve kterém Eminem hlavně ve druhé sloce dokazuje, že flow mu nechybí, taková Won´t Back DownPink je přinejlepším nijaká a poukazuje i na albu patrný fakt, že refrény nejsou zrovna Eminemovou silnou stránkou. Nejhůř to odnáší asi Cinderella Man (v překladu mužská Popelka), hodně odpudivá záležitost. Kdyby se na album nevešla, nic by se nestalo.

Poslechněte si Cindarella Man

Na desce ubylo prvoplánových, provokativních „singlovek“. Je tu sice duet s Rihannou Love the Way You Lie, ten má ale do tradičních vypalovaček daleko už jen kvůli Eminem - Recoverytextu popisujícímu domácí násilí. Ne že by Eminem zapomínal šťourat do postaviček světového šoubyznysu, tentokrát je toho ale poskrovnu. Žádné další We Made You se na Recovery nekoná.

Terapie na desce Recovery je možná až moc dlouhá a chvílemi jaksi nevyzrálá. Když už se ale Eminem v těch lepších skladbách rozjede, je k nezastavení.

Eminem – Recovery
Vydavatelství: Universal Music
Skladby: Cold Wind Blows, Talkin´ 2 Myself, On Fire, Won´t Back Down, W.T.P., Going Through Changes, Not Afraid, Seduction, No Love, Space Bound, Cinderella Man, 25 to Life, So Bad, Almost Famous, Love the Way You Lie, You´re Never Over, Untitled.

 

Témata:,