Enrique Iglesias, král béčkových diskoték

Jana-Moravcova

Enrique Iglesias platil od začátku kariéry za milovníka, který vypouští do světa jeden láskyplný song za druhým. A milovala ho za to nejen celosvětová španělsky mluvící komunita, ale i pyšný otec, slavný zpěvák Julio Iglesias. Aktuální Enriqovo album Euphoria je dvojjazyčné; tím ale bohužel zajímavosti okolo desky končí.

Po vydání alba Insomniac, kde laškoval s R‘n‘B a dával tak vale latino popu, Enrique Iglesias nadšeně experimentoval a hrál si se styly i jazyky. Jako rodilý Španěl má v krvi především latino rytmy, mimo Španělsko se mu ovšem povedlo prosadit se s popovými, anglicky zpívanými hity Hero nebo Escape. Po čtyřech španělsky a čtyřech anglicky zpívaných albech se vrhl na desku, na níž dal dohromady nejen oba jazyky, ale i několik hudebních stylů.

Z milovníka zpocený gogo tanečník
Z Enriqua, chlouby celého španělsky mluvícího světa a odvěkého rivala

.

Singl ale ve výsledku potenciální nadšence klame; celá deska se totiž v podobném duchu bohužel nenese. Daleko typičtější je pro ni řada zběsilých a prvoplánových tanečních odrhovaček bez nápadu, vhodných tak pro gogo tanečníky. Řeč je i o úvodní I Like It – skladbu se slyšitelnou inspirací u Scissor Sisters a bez jakékoliv další invence nezachránil ani rapper Pitbull. Na diskotékách si ale své místo určitě najde, pařit se na ni dá totiž opravdu do zblbnutí.

I Like It, Enrique a Pitbull

Ve stejném diskotékovém rytmu se nese i Dirty Dancer (hostuje v ní

).

Za hřích stojí jediná
Euphoria působí jako hravý pokus o co nejpestřejší album, naráží ale na nepromyšlenost jednotlivých kroků, hlavně na mix umělého disca s popovými baladami a dost nepochopitelné hostování tří rapperů, byť většinou zpívajících. Nepatřičně potom z celé desky vyčnívá Heartbeat, duet s bývalou zpěvačkou

). Heartbeat je čistá jako rozkvetlá lilie s působivým klavírním doprovodem. Tak nějak by mohlo znít propojení silného článku Enriqovy tvorby, tedy balad, s moderním elektro zvukem.
Kdyby se zpěvák soustředil na podobnou rovnováhu obou stylů, mohla být Euphoria vážně příjemná deska. Takhle zní spíš jako soundtrack vesnické diskotéky.

Enrique Iglesias – Euphoria
Vydavatelství: EMI/Virgin
Celkový čas: 54:20
Seznam skladeb: I Like It, One Day At a Time, Hertbeat, Dirty Dancer, Why Not Me, No Me Digas Que No, Ayer, Cuando Me Enamoro, Dile Que, Tu y Yo, Heartbreaker, Coming Home, Everything‘s Gonna Be Alright, No Me Digas Que No

Témata: