Euforie se jmenuje Kryštof

josefmartinek

„Jsem mokrý a smrdím, snad vám to nebude vadit," řekl Richard Krajčo chvíli před tím, než se pustil mezi fanoušky. Ti ho rádi nesli nad svými hlavami, než obkroužil čestné půlkolečko a doputoval zpátky na jeviště. Takhle euforický byl včerejší koncert kapely Kryštof v pražském klubu SaSaZu.

Na pódiu se Kryštof objevil už pár minut po předkapele Airfare. A předvedl dvě hodiny toho nejlepšího ze svého repertoáru plus skvělou show, kterou táhl pochopitelně lídr Richard Krajčo. Na pódiu poskakoval, sršel vtipem, skvěle komunikoval s diváky a doslova zářil energií. Přeléval ji na na publikum a to mu ji se vší parádou vracelo.

Poslechněte si Kryštof v Youradiu

„Normálně si v tomhle okamžiku zveme na pódium malé holčičky, ale dnes vepředu žádné nejsou, tak musíme vzít velkou holku,“ pozval Krajčo na jeviště slečnu z první řady, aby si s ní zatančil za doprovodu hitu Křídla z mýdla z loňské desky Inzerát a následně mohl pochválit její vůni a rtěnku. Vzápětí se na návštěvu do publiku vydal on sám. „Jsem mokrý a smrdím, snad vám to nebude vadit." Nevadilo, diváci ho rádi nesli nad svými hlavami, než obkroužil čestné půlkolečko a doputoval zpátky na jeviště.

Richard Krajčo se však ukázal nejen jako showman, ale hlavně jako výborný zpěvák a muzikant, se skvěle sehranou kapelou sypal jeden hit za druhým. Ať už to byly balady typu filmového Atentátu, energický Inzerát z poslední stejnojmenné desky nebo třeba Střepy, které zazněly v experimentální raegge verzi, fanoušci skupině zobali z ruky a pokud se to zrovna hodilo, poskakovali do rytmu spolu s frontmanem. Ten sice v písničce Čím víc vím zpíval „už mi dávno není dvacet“, jeho energie tomu ale neodpovídala.

Z pódia se včera linuly různé emoce, jedna pod ním ale převládala od začátku až do konce. Byla to radost. V SaSaZu snad nestál člověk, který by se neusmíval od ucha k uchu. A když během singlu Plán diváci s kapelou zpívali „chcem, ať to trvá věčně,“ asi málokdo v sále zrovna lhal.

Věčně to však samozřejmě netrvalo. Po skladbě Ženy, kterou Kryštof začali hrát v pomalé verzi, odešli do šatny, za chvíli se ale vrátil. Mezi přídavky zazněl po delší době i první hit Lolita nebo singl Obchodník s deštěm. Úplný závěr však obstarala Cesta – loňský velehit z filmu Křídla Vánoc diváci odzpívali téměř sami. A pak jim vyčerpaný frontman hodil své propocené tričko.

SaSaZu vidělo během dvou hodin možná to nejlepší, co současný tuzemský mainstream nabízí. Zdá se, že cesta Kryštofa směřuje na český popový Olymp.

Kryštof
Support: Airfare
Praha, SaSaZu, 20. 2. 2014
Kryštof během večera převzal pětkrát platinovou desku za album Inzerát, oceněný byl i prodej soundtracku k filmu Křídla Vánoc

Témata:,