Evanescence si vykradli všechno kromě emocí

Jana-Moravcova

Pět let čekali fanoušci gotik-rockových Evanescence na novou desku. Dočkali se jí letos v říjnu. Ačkoliv se album stalo nejprodávanější nahrávkou v Americe, Evanescence v nové sestavě a s novým repertoárem jen otevírají brány tuctovým melodiím a dávno překonaným aranžím.

Neunavujme se hned na začátku historickým backgroundem ani předlouhou tvůrčí pauzou v kariéře kapely, byť by tohle povídání bylo snad i zajímavější než nově natočený materiál.

Letem světem – Evanescence existují od roku 1995, proslavili se až v novém tisíciletí debutovým albem Fallen (2003), po němž následovalo neméně povedené a slavné (i když už méně výdělečné) The Open Door (2006). Od té doby se z Evanescence během pětileté tvůrčí pauzy stala v podstatě nová kapela. Z původní sestavy zbyla jen zpěvačka Amy Lee a kytarista Terry Balsamo, jenž je u kapely až od roku 2003. Jako hnací motor a záruka kvality by to mohlo stačit. Realita ovšem za očekáváními pokulhává.

Skok do současnosti. Basista Tim McCord (u Evanescence od roku 2006), kytarista Troy McLawhorn (původně koncertní člen, na stálo od června 2011) i bubeník Will Hunt (spolupráce již dříve, na stálo od února 2011) jsou sice lidé na správných místech; jejich instrumentální přínos je slyšitelný hlavně v mezihrách (Made Of Stone) a emočně vypjatých momentech.

Těch je ake na desce žalostně málo – a právě nedostatek emocí, ale také hudební invence je největší problém třetí desky Evanescence. Znáte to, milujete kapelu, v hlavě vám jede od začátku do konce každé album. Netrpělivě čekáte na novinku, přemítáte, co vám vaši oblíbenci nachystají nového. Pak přijde onen velký den, v tomto případě ještě umocněn pětiletým čekáním, a místo zvonkohry nadšení následuje pád k zemi. Oni nic nového nevytvořili? Singl What You Want vyzradil pointu všech dvanácti skladeb?

Evanescence se na novince točí v bludném kruhu a nová sestava v podstatě vykrádá tu starou. Ale půjčuje si i od jiných.
Hned v případě singlu a otvíráku desky What You Want těží ze zvuku Depeche Mode. Tenhle model by mohl mít úspěch, ale plynule přechází v tuctové unylé Evanescence, kteří nemají nic společného s kapelou, již proslavila geniální hitovka My Immortal.

http://www.youtube.com/watch?v=n5LJWG-sQys

Spojovníkem novinky jsou nicneříkající bezpohlavní melodie (pravda, zčásti zachráněné uhrančivým projevem Amy Lee), v nichž chybí jakékoliv emoce. Noví Evanescence plynou od nikud nikam, letos poprvé bez silnějšího poselství. Z poslechové letargie vytrhnou jen dvě balady – těsně za polovinou stopy je to balada Lost In Paradise (

) a Evanescence - Evanescenceúplně na konci Swimming Home na vlně osmdesátkového retra, dle mého nejpovedenější a nejosobitější kus celého alba.

Jako by Evanescence poslali do světa (odfláknutou) parodii sebe sama. Bude na ně za pět let ještě někdo čekat?

Evanescence – Evanescence
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 47:15
Skladby: What You Want, Made Of Stone, The Change, My Heart Is Broken, The Other Side, Erase This, Lost In Paradise, Sick, End Of the Dream, Oceans, Never Go Back, Swimming Home

Témata:,