Example: Knížky nečtu. Radši píšu písničky

Hana-Slivova

Otravují ho otázky na jeho umělecké jméno, nefandí jaderné energii a lidi baví raději jako zpěvák než jako komik. Britský rapper Example, který se představil na letošním festivalu Rock for People, je sympaťák. Na pódiu ani v zákulisí nemá žádné manýry, a dokonce ani "montérky"; na stage přiběhl ve stejném triku, kalhotách a brýlích, v jakých si s námi chvíli před tím povídal.

Jak se dnes cítíš?
Bezvadně. Dobře jsem se vyspal, ráno jsem si zacvičil ve fitku a teď jsem nachystaný na koncert.

V Česku jsi podruhé, první koncert byl vyprodaný během několika týdnů a…
…jasně, ten skvělý koncert v Lucerna Music Baru! Češi jsou výborní fanoušci. V listopadu vydám novou desku a v březnu příštího roku bych se s ní chtěl do Prahy vrátit.

Jak to s novinkou vypadá?
Je hotová. Kytarově-elektronická deska, na které víc zpívám než rapuju. Žádné hosty jsem si nepozval, budu na ní jenom já.  

Když jsme jeli s přáteli na festival, ptali se mě, jakou hudbu děláš. Uvědomila jsem si, že jim to několika slovy nedovedu popsat. Takže – kam by ses zařadil?
Dělám prostě hudbu. Rock, pop, rap, hiphop, dubstep, house, electro. Trocha od všeho, co mě baví.  

Četla jsem o tobě, že jsi jako školák vyhrál soutěž mladých básníků. Je to pravda?
Jasně, před devatenácti lety, bylo mi jedenáct. Zrovna jsem měl narozeniny.

Jak tě to tehdy napadlo, přihlásit se do soutěže o nejlepší básničku?
Už jako malý kluk jsem si hrozně rád hrál se slovy, vymýšlel nové rýmy a slovní hříčky. Od toho už pak není daleko k rapu.

Kdo je dneska tvůj oblíbený spisovatel?
Myslíš textař?

Ne, myslím autora knížek.
Ale já nečtu knížky. Mám hyperaktivní mozek, spoustu věcí si představuju, a když mi zbyde třeba hodinka času, napíšu během ní radši rovnou písničku. Knížky k životu nepotřebuju. Přečetl jsem jich tak deset, za posledních osm let žádnou.

Dobré, že jsi takhle zvládl školu. Prý jsi po studiích režie zatoužil zkusit žánr stand-up commedy, což se ti také jednou podařilo. Je to cesta, kterou bys chtěl jednou jít?
Miluju komedie, ale tenhle žánr – stát před lidmi a bavit je – je jeden z nejtěžších. Brzy jsem zjistil, že mi to nepůjde. Když zpívám před plným stadionem, jsem úplně v pohodě, ale jakmile mám pobavit třeba jen stovku lidí, jsem najednou v úzkých.

Filmařské zkušenosti jsi zúročil při natáčení klipu What Me Made v roce 2007 v ukrajinském Černobylu. Pro kluka z Londýna musel být tenhle výlet docela šok.
No jasně, protože tehdy to byla moje první cesta do východní Evropy. Před tím jsem byl, jako většina Angličanů, jenom ve Španělsku, Francii a Německu. Kyjev mě překvapil; myslel jsem si, že to tam bude trochu jako v Praze, ale kdepak. Kyjev vypadá jako řada britských těžařských měst v Anglii před dvaceti třiceti lety. Zatímco třeba Praha na mě působí jako mix Vídně a Amsterodamu.  

Tak to budou Pražáci potěšeni. Jsi stále proti jaderné energii, jak zpíváš ve zmíněné písničce What Me Made?
Rozhodně. Pořád si myslím, že spoléhat se na jádro je velmi riskantní a nebezpečné, o zpracování jaderného odpadu ani nemluvím. Jsem z Anglie, takže vím, že ani uhlí jako tradiční zdroj energie není optimální. Myslím, že bychom častěji měli hledat způsob, jak dostat energii z větru nebo vody.

Vraťme se ještě dnešnímu koncertu. Budeš hrát písničku Kickstarts?
Pokaždé ji hraju, takže i dneska.

Zajímá mě, kdo je ta dívka, o které v písničce zpíváš. Je to reálná postava?
Všechno, o čem zpívá, má nějaký reálný základ. Tahle holka je moje ex ex. Už spolu nejsme v kontaktu. Ale tady vedle sedí moje současná přítelkyně.

Nevadí jí, když tuhle písničku z tvých úst poslouchá?
Nevadí. My jsme spolu totiž fakt šťastní.

Prý jsi během pěti lety, co vydáváš desky, rozdal víc než tři sta rozhovorů. Která otázka je pro tebe nejnudnější?
Ha, prý tři sta! Dal jsem jich snad pět set. Nejnudnější otázka je na to, co mě v hudbě ovlivňuje, a taky na moje jméno (Example se jmenuje Elliot John Gleave, zkratka E. G. znamená v latině exempli gratia, tedy například, anglicky for example). Dobré otázky jsou třeba dotazy na oblíbenou postavu nebo film.

OK, jaký je tvůj oblíbený film?
Casino od Martina Scorseseho.

http://www.youtube.com/watch?v=t09aGcMjnWM