Fall Out Boy: I drsní rockeři to umí s barevným popem

adamvrana1980

Odvaha škrtnout zajeté hudební vzorce a vydat se cestou barvitého popu nedovoluje nové album American Beauty / American Psycho od The Fall Out Boy jen tak smést ze stolu. Škoda, že kapela na novince potlačila kytary, na druhou stranu deska je to docela zábavná, stejně jako neměřitelné výšky hlasu Patricka Stumpa. Až si budete říkat, jestli v rozkroku neskrývá nějaké tajemství.

Návratem na scénu v roce 2013 chtěli Fall Out Boy, obrazně řečeno, zachránit rock´n´roll. Jejich stejnojmenná comebacková deska ale zněla tak, že by se jí fanoušek zmíněného stylu vysmál. Jenomže hudební škatulky jsou přežité, protože nedokáží pojmout rozličné přístupy, dané osobitostí konkrétního interpreta. Proč například nepovažovat za „tribute hardcoreovým kořenům“ písničky, které experimentují s moderními elektronickými prvky a jsou posypané jemným punk rockovým popraškem?

Přesně takovou hudební směs soudek s nápisem American Beauty / American Psycho obsahuje. Fall Out Boy zůstávají věrní punku, hardcoru a dalším směrům, ze kterých vyšli, zároveň ale zkoumají, jaké to je, když zní jemněji. Výsledný mix sice připomíná čtyřicetiminutovku rádiového popu podobnou současným Tokio Hotel, když se na něj ale podíváme střízlivě, jde prostě jen o další desku The Fall Out Boy, taženou trochu odlišným směrem.

Pravda ohledně toho, jak si zpěvák Patrick Stump a spol. momentálně stojí, zůstává asi někde uprostřed. Úvodní Irresistible se skutečně přibližuje současnému snažení bratří Kaulitzových, stejně tak písnička Centuries. Ta si prvních pár sekund vypůjčila z nesmrtelného hitu Tom´s Dinner od Suzanne Vegy (pro Fall Out Boy ho nazpívala americká zpěvačka Lolo) a milovníky Take This To Your Grave a From Under The Cork Tree může až iritovat její rádiový vibe.

Pianové pasáže zmíněného tracku a zvuková pestrost většiny písniček ale nedovoluje American Beauty / American Psycho nekompromisně smést ze stolu. Jednolité tempo oživují elektronické samply, výrazné beaty nebo tamburíny tracků Favourite Record nebo Jet Pack Blues. Stumpův zpěv – zejména v písničce Novocaine – navíc jde do takových výšek, že hravě překonává svého „vokálního bratra“ Benjamina Kowalewicze z Billy Talent. A to tak, že si hrajete s myšlenkou, jestli Stump neskrývá v rozkroku nějaké tajemství…

Za odvahu škrtnout zajeté hudební vzorce patří Fall Out Boy plus. Je sice fakt, že ke kytary nemuseli tolik tlačit do pozadí, protože právě ony kapelu a atmosféru jejích starších nahrávek velkou měrou definovaly. Rozhodně je ale fajn slyšet, že i rockeři se zálibou v punku a hardcoru ze sebe dokážou vymáčknout ždibec živého, barvitého popu.

Fall Out Boy – American Beauty / American Psycho
Vydavatelství: Island Records
Celkový čas: 39:01
Seznam skladeb: Irresistible, American Beauty/American Psycho, Centuries, The Kids Aren´t Alright, Uma Thurman, Jet Pack Blues, Novocaine, Fourth of July, Favorite Record, Immortals, Twin Skeleton’s (Hotel in NYC)

 

Témata:,