Foo Fighters, (už zase) rockoví králové

petradamek

Na co sáhnou, to se jim povede. Tahle klišé formulka zatím platí v historii Foo Fighters bez výjimky. S pořadovým číslem sedm je tady Wasting Light; řízná deska, která opět dokazuje, že málokdo umí hluk proměnit v přednost jako čtyřka mužů okolo Davea Grohla.

Pokud jste měli při poslechu singlu Long Road to Ruin z poslední desky Echoes, Silence, Patience And Grace podobně úzkostné stavy jako já (a ptali jste se, kam že se to Foo Fighters řítí?), tentokrát můžete zůstat v klidu. Zlá předtucha, že Dave Grohl a jeho banda začnou na stará kolena -stejně jako řada hudebních kolegů – blbnout, je zažehnána a skupina servíruje opět jen samý fajnový materiál.

Foo Fighters a první singl Rope

Deska Wasting Light totiž nemá jediné slabé místo. S výjimkou hořké balady I Should Have Known je novinka od začátku do konce skvělou rockovou jízdou. Tu divočejší (bodejť by pecka White Limo nebyla divoká, když vás v klipu veze v limuzíně samotný Lemmy z legendárních Motörhead), jindy klidnější a melodičtější, jako třeba v These Days. Díky Grohlově lehce obhroublému vokálu a hlavně čichu na výtečné kytarové riffy mají všechny skladby skvělý říz a drive.

Foo Fighters: White Limo
Foo Fighters: I Should Have Known

Hned několikrát se Foo Fighters ohlížejí do minulosti, tedy k Nirvaně. Do kapely se vrátil někdejší doprovodný kytarista Nirvany Pat Smear a ve zmíněné baladě I Should Have Known si zahrál Chris Novoselic, původní basák seattleské legendy.
Trefou do černého bylo angažování producenta Butche Viga, jenž vedle nirvanovským Nevermind stojí i za dalšími velkými deskami hudební historie, například Siamese Dream od Smashing Pumpkins. Troufám si tvrdit, že právě jeho schopnosti a zkušenosti byly pro výslednou podobu díla a jeho zvuku na pomezí grunge (Dear Rosemary) a moderního foofighterovského hlučného rocku zcela zásadní.

Foo Fighters: These Days
Foo Fighters: Arlandria

Bylo by však nefér stavět desku jen na spojitostech s Nirvanou. Foo Fighters mají vlastní tvář, rozpoznatelný rukopis, schopnost proměnit hluk v silnou stránku a v neposlední řadě se nepodbízí. To všechno funguje i na aktuálním albu.

Foo Fighters - Wasting LightsFoo Fighters dostali v minulosti za šest svých desek šest nominací na Grammy za nejlepší rockové album. Vyhráli třikrát. Wasting Light by mohla jít stejnou cestou.

Foo Fighters – Wasting Light
Vydavatelství:
Sony Music
Celkový čas: 47:52
Seznam skladeb: Bridge Burning, Rope, Dear Rosemary, White Limo, Arlandria, These Dayd, Back
& Forth, A Matter Of Time, Miss the Misery, I Should Have Known, Walk

 

Témata: