Avenged Sevenfold odjížděli z Prahy dojatí, Limp Bizkit bývali lepší

honza-m

Hrdinou úterního festivalu Aerodrome na pražském Výstavišti byla kapela Avenged Sevenfold, kterou ovace pěti tisícovek lidí doslova a do slzy dojala. Naopak Limp Bizkit mají své nejlepší časy za sebou a v Praze působili daleko upracovanějším dojmem než před deseti lety. Mezi metalisty se neztratili ani blázniví Hentai Corporation, kteří "zaskakovali" za Megadeth. Podívejte se na fotky Vojty Kubce a přečtěte si report.

Takřka celý Aerodrome festival se kvůli policejní desáté hodině odehrával za světla a rtuťovití rockeři 

museli svůj set spustit už velmi brzy odpoledne, kdy se lidé do areálu teprve trousili. Powerman 5000 jsou silně inspirovaní stadiónovým hard rockem osmdesátých let, zároveň u nich ale citelně slyšíte stopy punkové dravosti. Frontman Spider One je mimochodem mladší bratr Roba Zombieho, který na pódiu křepčil o několik hodin později.

Mezitím ale publikum zahřívala jediná česká kapela – Hentai Corporation, kteří na poslední chvíli nahradili legendární metalisty Megadeth, byli pro řadu vyznavačů heavy metalu možná nesnadno stravitelným soustem. Jejich úchylný mix sedmdesátkové alternativy, grind core a všech dalších stylů včetně jazzu v čele s extravagantním/šíleným zpěvákem Radkem Škarohlídem si už ale české fanoušky dokázal podmanit a popularita kapely pozvolna stoupá.

Show pokračovala i s příchodem první skutečné hvězdy Roba Zombieho, který přivedl na pódium nejen obřího King Konga, ale také partu muzikantů vymóděných do strašidelných obleků. Společně s prvním songem Dragula spustili řádně teatrální industriálně-metalovou produkci. Rob Zombie, zamaskovaný od hlavy až k patě, sice zpívá pořád stejně a i jednotlivé písničky jsou si dost podobné, jeho síla však tkví ve vizuálním projevu a v charismatu, které je cítit na míle daleko i přes maskování.

Poslechněte si festivalové kapely v Youradiu

Pak přišel čas na jedny z hlavních hvězd – Limp Bizkit. Jestliže z Roba Zombieho doslova sálala démonická energie, legendární nu-metalisté jako by ji cedili přes síto. Limp Bizkit přijeli v klasické sestavě včetně kytaristy Wese Borlanda navlečeného do latexového obleku a zahráli klasické hity; chyběla snad jen Behind Blue Eyes. Ačkoliv dávali najevo, jak moc to mají „na háku“ a zpěvák Fred Durst hýřil vtípky, jako kdyby tu cosi nefungovalo; kapela místy působila upoceně a upracovaně. S výborným pražským koncertem před deseti lety se to včera nedalo srovnat. Kapela se sice teprve nedávno vrátila na scénu, energii ale zjevně nechala kdesi v minulosti.

Limp Bizkit vyzněli polovičatě i kvůli síle následujícího koncertu: hlavní hvězdy Avenged Sevenfold totiž předvedly stoprocentní výkon. Ačkoliv hrají klasický metal inspirovaný Iron Maiden, dokážou starou muziku obohatit o moderní prvky a přitáhnout pozornost mladého publika; zpěvák M.Shadows dával najevo překvapení a téměř dojetí z obrovských ovací, jakých se jeho kapele v Česku dostalo.

Avenged Sevenfold hráli především kousky z aktuální desky Hail To The King, došlo ale i na starší písně a také na kytarové sólo. Jímavá balada So Far Away skupina věnovala zakládajícímu členovi bubeníkovi Jimmymu Sullivanovi, jenž zemřel v roce 2009, M.Shadows připomněl i vtipnou historku z doby, kdy v Praze poprvé předskakovali Guns N’Roses a jejímž hlavním hrdinou byl právě zesnulý bubeník.

Když pak odbila desátá, publikum si doslova vynutilo dva přídavky, ačkoliv zpěvák s nadsázkou varoval, že pokud přetáhnou, přijde policie a zavře je do vězení. Nic takového se ale nestalo a Aerodrome může vykročit vstříc pokračování, které přivítá kromě legendární Metalliky také Alice In Chains a Children Of Bodom.

Aerodrome festival
Praha, Výstaviště, 17. 6. 2014