Fotoreport: Pražský festival United Islands přilákal 60 tisíc lidí

Hana-Slivova

Den po skončení pražského festivalu United Islands pořadatelé oznámili, že na venkovní scény a do dvaceti klubů se během tří dnů podívalo celkem 60 tisíc lidí. Rušno bylo nejen na hlavní scéně v Kinského zahradě, kde kromě kapel a dospělých pobíhala i kupa dětí, ale také na Střeleckém ostrově a na Kampě. V Kinského zahradě fotil Jan Berghauer.

Ačkoliv se nad Prahou v pátek i v sobotu, tedy v době, kdy měl festival United Islands v plánu hlavní program, honily mraky a venkovní teplota měla do léta daleko, nepršelo. A to byl jeden z hlavních klíčů ke slušné „ostrovní“ návštěvnosti. Je sice pravda, že Kinského zahrada se zaplnila až večer před příchodem hlavních hvězd – britské zpěvačky Elly Eyre, na niž dorazilo podle pořadatelů šest tisíc lidí,  a argentiských Bajofondo, v zahradě to ale žilo už i odpoledne během koncertů kapely Ille (od loňského křtu se výrazně vyhráli a zpěvačka Olga je nyní daleko suverénnější) nebo izraelského bloku LFNTGarden City Movement. Tahle jemně elektronická parta  zaskočila za Ritchieho Ruftona, jenž nestihl letadlo, a fanouškům nabídla výborný warm-up set před hlavním vystoupením v MeetFactory. Tam pro změnu nedorazil anoncovaný DJ Shadow, jehož letadlo mělo poruchu.

Video report z pátečního dne…

… a také ze soboty

Zatímco na Petříně v sobotu hrály české a slovenské kapely – Houpací koně či stále populárnější Slovenka Katarzia, na Střeleckém ostrově se v rámci „Ozvěn Dnů Jeruzaléma v Praze“ tančilo na radostný izraelský dixieland The Betty Bears. V čele nestál nikdo jiný než sympatická zpěvačka Betty, která se svým pouličně-šansonovým triem vystoupila už na náplavce během Dnů Jeruzaléma, a její lehce nezúčastněné, přesto vřelé podání pouliční hudby z 20. let roztancovalo celý ostrov. Protiváhu na vedlejší stagi nabídla klidná akustická kapela The Angelcy, jejíž folkové písničky inspirované izraleskou lidovou hudbou umocnil výrazný hlas zpěváka a kytaristy. Jestli se vám líbí skupiny typu Beirut, The Angelcy byste do budoucna neměli minout. Šanci viděl a slyšet je máte ostatně už 29. června v holešovickém klubu Podnik, kde zahrají spolu s kapelou Květy.

Komu venkovní koncery nestačily, ten se mohl v Roxy přesvědčit o tom, že z mladých polských elektropopařů Kamp! rostou hrdinové nočních diskoték. Hodinový elektro/dreampopový koncert pojali jako jeden hutný set, který odstartoval nový singl A New Leaf. Dobrá předzvěst druhé desky.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/playlists/35919249″ params=“auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true“ width=“100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

United Islands 2014
Praha, 19. – 21. 6. 2014, Kinského zahrada, Kampa, Střelecký ostrov, Petřín a kluby