Fun.: Jsme mladí a hrajeme muzikál na úrovni

petradamek

Nejsou zrovna fešáci a ani nehrají nikterak trendy muziku; stačil ale singl We Are Young, který si vysloužil cover v seriálu Glee, a Fun. se takřka přes noc stali hvězdami. Newyorské trio ovšem není kapelou jedné písničky. Dokazuje to jejich aktuální novinka Some Nights. Oproti debutu ucelenější, ale stále velmi pestrá nahrávka neunikla ani nám.

Zatímco globální popové hvězdy čím dál častěji maskují tvůrčí prázdnotu svíjejícími se polonahými těly ve videoklipech, Fun. invenční nouzí v žádném případě netrpí. Naopak; jsou jedni z těch, kteří škatulce pop dělají přinejmenším dobré jméno.

Tedy pop, jak se to vezme. Na dva a půl roku starém debutu Aim and Ignite stačilo trio proplout tolika různými polohami, styly a žánry, až z toho sluch přecházel. Indie pop, jak je kapela škatulkovaná, byl v provedení Fun. mix klasických popových postupů, náznaků rocku i jazzu, prvků z tradičního folklóru či orchestrální hudby. To všechno obalené do atmosféry velkolepého muzikálu.

Také novinka Some Nights, respektive její stejnojmenné intro, začíná na prknech, která znamenají svět. Do nosu vás okamžitě uhodí pach starého dřeva z místních rozvrzaných židlí. Orchestr vyhrává a na výpravné scéně je čilý ruch. O přehlídce neobyčejných kostýmůna pódiu nemluvě. Není to jen momentální iluze, tahle sugestivní nálada ve větší či menší míře prostupuje celou deskou.

Vcelku zvláštním prvkem v celé té pompéznosti je producent Jeff Bhasker. Ten má mimo jiné prsty v některých nahrávkách interpretů jako Kayne West, Beyoncé nebo Alicia Keys a jelikož se prý Fun. před nahráváním desky zhlédli v hip-hopu (a zejména v jedné z desek právě Kayne Westa), angažování Bhaskera bylo logickým krokem. Nutno však říci, že až na ojedinělé náznaky není jeho vliv vůbec znát.

Fun: Poslechněte si je v YouRadiu

Oproti debutu není novinka až tolik žánrově rozostřená a drží tak více pohromadě. Nejvýraznější skladbou z celé desky je už zmíněný úspěšný singl We Are Young, v němž si vedlejší roli střihla hvězdička Janelle Monáe. Milá, pozitivní a hravá nálada singlu je ostatně charakteristická pro celou třičtvrtěhodinku.

Deska totiž nemá kdovíjak vysoké umělecké ambice a přestože může být chvílemi náročné prokousat se košatě Fun. - Some Nightsvystavěnými aranžemi, dvojhlasy a početnými sbory, písničky jako takové tu jsou. Some Nights je muzikál na úrovni. A vlastně i docela zábavný.

Fun. – Some Nights
Vydavatelství: Supraphon
Celkový čas: 45:11
Seznam skladeb: Some Nights (Intro), Some Nights, We Are Young (feat. Janelle Monáe), Carry On, It Gets Better, Why Am I the One, All Alone, All Alright, One Foot, Stars

Témata: