Gabriela Gunčíková natočila rock pro táty a mámy

Matejvanecek

I Gabriela Gunčíková, která skončila v Česko Slovenské SuperStar jako druhá za vítězným Lukášem Adamcem, vydává debutovou sólovku. V soutěži se profilovala jako rocková zpěvačka, ostatně její parádní podání Země vzdálené si pamatujeme ještě teď. Ve stejně bigbítovém duchu se nese i deska. Otázkou ale zůstává, pro koho ji osmnáctiletá Gabriela vlastně točila.

Gabriela Gunčíková měla ze všech finalistů poslední SuperStar nejlepší hlas. Skvěle intonovala a její talent porotci vyzdvihovali téměř po každém vystoupení

Po skončení soutěže zamířila zpátky k tomu, v čem má praxi, tedy k objíždění koncertů se svou mateřskou skupinou Meryland, a v mezičase nahrála album Dvojí tvář. Jaké podoby na desce odkrývá?

Světlejší stránkou desky je osoba samotné Gábiny Gunčíkové a její téměř dokonalý projev. Gabriela Intonuje, frázuje a podává jednotlivé skladby vkusně, přesně a většinou zcela podle potřeb písničky. Neznám nikoho jiného, natož pak ženu, kdo by zvládl například Run To Hills od Iron Maiden podat tak věrohodně.

Gabriela Gunčíková: Run To Hills

Je to ale bezvýhradně dobře? Neměl by zpěvák v případě, že přebírá cizí skladbu, interpretovat danou věc osobitěji? Prohlášení Gabriely, že "nechce být něčí českou kopií", působí v tomto kontextu trochu legračně.

Kdyby bylo po jejím, natočila by prý Gábina minimálně čtyři CD najednou (rockové covery, metalové covery, covery rockových ploužáků a autorské skladby). Jenže to jaksi nejde… Výsledkem je tedy kompromis, či spíše mash up hodný pejska a kočičky, když vařili dort.

Koncepce alba zase jednou dostává na holou, což je zřejmě u tuzemských alb napříč žánry v poslední době trend. Jenomže dát ladem skladem na desku jedenáct skladeb prostě nestačí. Laxnost v hledání společné nosné linky pak nezachrání ani vychytralé názvy typu Dvojí tvář, které přeci na odlišné podoby desky odkazovaly již od začátku. Album má ale podob jak sedmihlavá saň krků, což ve výsledku znamená sedm (a víc) útržkovitých interpretací. Nic na tom nemění ani Gabrielin fantastický hlas.

Samotný výběr a ražení skladeb pak především díky coverům odkazuje k dobám, které jsou teenagerům vzdálené jako pravěk. Jako osvěta pro mladé posluchače by to prošlo, ale od alba mladé rockové divy bych přeci jen Gabriela Gunčíková - Dvojí tvář čekal víc současnosti a především osobitosti.

Takhle Dvojí tvář zní, jako kdyby Gabriela zpívala kamarádům svého táty jejich oblíbené fláky.

Gabriela Gunčíková – Dvojí tvář
Vydavatelství: Universal Music
Seznam skladeb: Lala, Zůstanu napořád (Died From a Broken Heart), Volnej pád, Bud dál jen můj (I Feel So Bad), Kdybys na mě máv (Slave To Your Love), Dvojí tvář, Run to Hills, Zábrany (Barricades), Send Me An Angel, Proudu vstříc, Země vzdálená

Témata: