Garfield ve 3D je postavička přibalená ke kelímku od popcornu


Garfield je zase na plátně! Tentokrát se postava líného a skeptického kocoura představuje divákům ve 3D spektáklu plném dobrodružství a akce. Ne že by akci Garfield nějak vyhledával, ovšem mezi tím, co si na zahradě griluje párky, dějí se na sousední planetě Přitroublov hrozné věci… Otázkou je, jestli je ocenění i někdo jiný než malé děti.

Garfield 3D: Zvířecí jednotka zasahuje má v sobě spoustu lákadel a cílí přesně na svou diváckou skupinu – děti prvního stupně základní školy.
Postavy a postavičky na plátně jsou jednoduché a přesně tak barevné, aby se daly hezky vyrobit z plastu a posléze přiložit Z Garfieldak porci popcornu či hranolek. Ve filmu se objevuje i fascinace komiksem, jednoduchá linie boje dobra a zla, atraktivní 3D zpracování, klátící se zombíci, nedostižní superhrdinové i trocha romantické lásky. Horší už to bude s diváky dospělými či s fanoušky Garfielda jako líné a vtipné komiksové figury.

Film prohnaný pohádkovým směšovačem
O co vlastně ve filmu jde? Samozvaná královna Vetvix si omotala kolem prstu císaře z Přitroublova a lstí získala mocnou zbraň. Nyní se chystá podrobit si celou galaxii. Zabránit jí v tom může jen kočičí superhrdina Garzooka ve spolupráci s Garfieldem a jeho kamarády.
Nejstrašnější zbraň, kterou zlá Vetvix podvodem získá od vědce z planety, je molekulární směšovač. Působí tak, že zasažené lidi či předměty smíchá dohromady a zároveň z nich udělá  poslušné otroky. Jenomže i samotný film působí, jako by ho někdo prohnal podobným „směšovačem“.
Prostor je zaplněn tolika postavami, že na vykreslení charakteru těch hlavních nezbývá příliš místa. Každá z figur tu dostane malý prostor a vedlejší motivy děje tu vedle sebe proplouvají víceméně samospádem. Některé figurky působí dokonce až otravně a zbytečně, například téměř zoofilní vzplanutí asistentky režie Betty ke kocouřímu Garzookovi.

Podívejte se na ukázky z Garfielda 3D

Samotný Garfield tu sedí na vedlejší koleji, stejně jako jeho lidský přítel. A se zvířecími souputníky to není o mnoho lepší: napříkald u Garfieldovy kočičí partnerky Arlene si všimnete maximálně toho, že vypadá jako po botoxové Z Garfieldaoperaci. Nejvíc prostoru dostává zlovolná Vetvix, jejíž výstupy vypadají jako sled animátorských a dabérských etud na téma „jsem zlá a ještě zlejší.“
Oproti komiksu Garfield zdětštěl. Nedostal prostor pro jemný cynismus, ten převálcovaly prefabrikované dialogy a prostoduchý humor, který se točí kolem takových věcí, jako je únik plynů.

Garfield 3D – Zvířecí jednotka neklade na diváka žádné nároky. Pokud na  hru přistoupíte, můžete zažít klidné a oddechové odpoledne, během kterého zapomenete na starosti. Stejně tak jako zapomenete na zápletku filmu, jakmile odhodíte do koše prázdný kelímek od popcornu. 

Garfield 3D: Zvířecí jednotka zasahuje
USA/animovaná komedie/72 minut
Režie: Mark A. Z. Dippe
V českém znění: Vladimír Čech, René Slováčková, Barbora Munzarová, Michal Holán
Premiéra v ČR: 13. května 2010