Ghost in the Shell: 5 důvodů, proč to vidět, a 4, proč ne

Redakce

Ghost in the Shell je kultovní japonská manga, jejíž příběh inspiroval Matrix. Teď jde do kin hraný celovečerák, ve kterém hlavní roli ztvárnila Scarlett Johansson.

Ať už patříte mezi fanoušky mangy a anime, nebo ne, o Ghost in the Shell jste určitě slyšeli. V posledních měsících se hlavně na internetu bouřlivě diskutovalo o obsazení bílé Američanky do hlavní úlohy adaptace původně japonského počinu. Sranda je, že takováhle diskuze je vlastně sama o sobě docela rasistická, a – jak v jedné videoanketě poznamenala neznámá Japonka, a já s ní nemůžu než souhlasit – předpokládám, že Scarlett vybrali kvůli hereckým schopnostem, ne kvůli rase. A navíc, kdyby hlavní roli hrála Japonka, už by to nevypadalo jako anime.

Tohle sci-fi je ale zajímavé z jiných důvodů. Původní manga zásadně inspirovala tvůrce Matrixu; věnuje se totiž blízké budoucnosti, kdy jsou lidé běžně techonologicky vylepšováni. Sama hrdinka – Major – je ale první svého druhu. Má androidí tělo, do něhož byl vložen lidský mozek. V technicky perfektní schránce tak přežívá mysl a duše lidské bytosti, a to z ní dělá dokonalou vůdkyni jednotky tajných agentů. Asi není potřeba říkat, že taková idylka nemůže nikdy vydržet. 

Co se pokazí nebo co se děje dál, to vám samozřejmě neprozradím. Bohužel vám ale ani neřeknu, jestli stojí za to na to jít, anebo ne – sama z toho totiž mám rozporuplné pocity. V takových případech si většinou dělám seznam pro a proti a přesně ten vám můžu nabídnout. Takže:

5 důvodů, proč Ghost in the Shell rozhodně vidět:

  • Scarlett Johansson
    To je ale překvapení, že? Ale ne – kromě toho, že Scarlett je krásná (a taky ve filmu mluví, což je v zhledem k jejímu super sexy hlasu dost zásadní), podává skutečně procítěný výkon. Ji si rozhodně užijete nejvíc.
  • První půlka filmu
    To je strhující policejní thriller, který vás naprosto upoutá k sedačce.
  • Vizuál
    Je to barevné, je to propracované, jsou tu parádní efekty a svět blízké budoucnosti, připomínající trochu Blade Runnera, vás bude bavit. Výrazně doporučuji zajít si na to do Imaxu.
  • Hudba Clinta Mansella
    Mazák mezi hollywoodskými skladateli (dělal třeba nezapomenutelnou muziku k Requiem za sen) nezklamal. Ale ani zbytek soundtracku, na kterém se objevují jména jako DJ Shadow, Nils Frahm či Steve Aoki, není k zahození!
  • Takeshi Kitano
    Aneb muž kamenné tváře, legenda japonských (nejen) mafiánských filmů a herec, který ve filmu jako jediný mluví pouze japonsky – protože prostě Kitano!

4 důvody, proč se na Ghost in the Shell vykašlat (nebo si radši pustit anime sérii):

  • Druhá půlka filmu
    Člověk to ani nepostřehne a z akční kyberpunkové kriminálky se stane patosem zavánějící konspirační drama o zlých korporátních lidech, co zneužili nevinné duše, které se jim pokusily vzdorovat. Nakonec film sklouzne k obyčejnému kýčovitému boji dobra se zlem.
  • Zkratkovitost 
    Na ploše 106 minut tedy divák dostane podivný mix dvou žánrových filmů. A proto je tu většina věcí, co byly na původním Ghost in the Shell tak super, jen naťuknuta. Zkuste raději to anime, je komplexnější.
  • Málo pořádných myšlenek
    A to i když je ve filmu pár doslovných citací originálu. Hlubokomyslný vnitřní monolog hlavní hrdinky v poslední scéně je prostě zoufale málo.
  • Pavoučí tank
    Je to přesně to, co si myslíte. A je to mega trapas.

Hodnocení: 3 z 5 koulí

Zašli jsme do kina na T2 Trainspotting: Stojí pokračování kultovky za vidění?

A pak, že akčňáky nejsou pro holky: 10 drsných ženských hrdinek, které budete obdivovat