Harry Potter se rozloučil. Velkolepě a zábavně

Eva-Slesingerova

Deset let, osm filmových dílů a jeden fungl nový, fantastický svět plný nadpřirozených schopností, kouzel a poutavých příběhů. Jenže i nejdelší pohádka jednou končí; ta o statečném chlapci Harry Potterovi došla do cíle v roce 2011. Harry se s přáteli vrací do Bradavic, aby našel poslední viteály a zničil tak Voldemortovu nesmrtelnost. Podaří se mu Vy Víte Koho v efektním příběhu druhé části Relikvie smrti zabít? Zvítězí dobro nad zlem?

Relikvie smrtirozehraná partie z loňského roku, kterou režisér David Yeats chytře použil jako návnadu pro ty, kteří chtějí vědět, jak to s Harry Potterem a spol. dopadne – nepotřebuje ve své druhé části žádný čas na rozjezd.

Relikvie smrtii – 2. díl

Od úvodních titulků nastolí v kině tak ponurou atmosféru, že temno, mlha a beznaděj ve tvářích studentů bradavické školy naženou strach i těm nejotrlejším divákům. Zoufalství a neochota vzdát se novému režimu, jemuž velí známý přívrženec temné strany, profesor Snape, je cítit snad i v poslední řadě.  

Harry a HermionaJestliže v předchozích dílech dostaly prostor vtipné a zábavné situace, v posledním díle Harryho Pottera se těšte na regulérní boj; výstřely kouzel z hůlek, nářek a moře mrtvých už od prvních minut vyváží přísun humorných okamžiků z předchozích dílů.

Boj, láska i emoce

Děj druhé a závěrečné části Relikvie smrti ale diváky zavede i na stará známá místa. Do Prasinek, kde studenti dříve trávili veselý předvánoční čas, i do Gringottovy banky, plné neznámých koutů. Řada samozřejmě přijde i na draka, obry, nenáviděné mozkomory a přerostlé pavouky z nedalekého lesa. Pamatujete, jak si je správce školních pozemků Hagrid choval tak trochu jako domácí mazlíčky?Harry a skřítek z Gringottovy banky

Nouze nebude ani o milostnou linku, tedy jestli tak můžeme označit nesmělé polibky a letmé doteky rukou Harryho a Ronovy sestry Ginny. Vtipným okamžikem je pak i náhlý nával milostného vzplanutí Hermiony a Rona krátce po zničení jednoho z viteálů – místo aby utíkali jako o život před vodní smrští, padnou si do náručí a vášnivě se políbí.

Emoce pracují i ve scénách, které se týkají detailů Snapeovy lásky k Harryho matce, jejího zavraždění a nedávné smrti profesora Brumbála. Přeci jen, ne každý na první pohled zkažený člověk musí být opravdu TAK zkažený… I Snape dostane možnost, aby se ukázal v lepším světle, a vida – z nenáviděného profesora a zastánce Voldemorta se vyklube daleko sympatičtější postava.

Trosky bradavického hraduRelikvie smrti – nejlepší díl?

Poslední díl Harryho Pottera má výborně vygradované finále. Zavřete oči a zkuste si všechny postavy z osmidílné série představit o devatenáct let starší. Jak se ve vašich myslích chovají, jak vypadají? Bude Harryho syn podobný svému otci? A jakou kabelku a baloňák zvolí Ginny? 

Představitel hlavní postavy Daniel Radcliffe tvrdí, že poslední díl potterovské série je nejlepší. Nebyl daleko od pravdy. David Yates, který režíroval tři předcházející díly, totiž dokázal nachystat svižnou, velkolepou podívanou nabitou efekty; záběry létajících trosek bradavického hradu, kouzla, která ochrání před mozkomory, anebo jízda na horské dráze v podzemí banky jsou opravdu fantasticky působivé.
Toužili jste někdy zavítat do Harryho světa? Díky 3D efektům tu možnost máte. Naposledy, ale o to sugestivněji.

Harry Potter – Relikvie smrti 2
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2011, 130 min
Režie: David Yates
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Bonnie Wright, Maggie Smi
th