Hip Hop Kemp: Dělejte to po svém, občas ale čtěte, vzkazuje Roots Manuva


Hip Hop Kemp, na rozdíl od řady jiných českých festivalů, nezamrznul. Odráží současné dění v hip hopu, ale přiváží i méně známé projekty. Přesto, že nepřijela plánovaná hlavní hvězda Q-Tip, se devátý ročník akce povedl. DJové, rappeři, kapely i tanečníci tu totiž představili nejen své pojetí hip hopu, grimu, ale i reggae a dubu. Mezi nejlepší patřila show Chali2na, Prago Union nebo Taliba Kweli.

Po středeční rozcvičce vypuknul letošní Hip Hop Kemp (19. – 21. 8. 2010) společným vystoupením dvou nejvýraznějších umělců celého line-upu, charismatických rapperů Chali 2na a verbálního kouzelníka Roots Manuvy. Zarapovali v rámci setu Rootse Manuvy a jeho kapely Banana Klan (DJ, operátoři s elektronickými mašinkami, zpěvačka a basistka). “Není to o oldschool nebo newschool, tohle je prostě o hip hopu”, vyjasnil v úvodu muž, který stvořil svůj styl spojením dubu, reggae a hip hopu.
V setu Rootse Manuvy nezazněly jen písničky z poslední desky. Škoda, že až na reakce při písni Witness (1hope) nepřijali čeští fandové Rootse nijak velkolepě. Možná proto, že se neprezentoval jako velký bavič a na publikum příliš nenaléhal. Koncert byl ale i tak velký zážitek; to co říká svými texty, totiž značí, že je daleko dál než většina dalších účinkujících. K ránu se Roots Manuva nečekaně chopil mikrofonu ještě jednou v jednom z hangárů, kde probíhala grimeová afterparty.

Rozhovor s Roots Manuvou
Koule.cz s na Hip Hop Kempu krátce mluvila s Roots Manuvou; dal například radu všem začínajícím rapperům: “Dělejte to po svém a nenechte si nic vnutit. Alespoň občas si ale přečtěte nějakou knihu." Potvrdil také, že sám hodlá napsat knihu pro děti.
Protože oba jeho rodiče totiž pochází z Jamajky, v dětství prý obdivoval všechno, co bylo rasta a reggae. Zajímali jsme se také, jak se mu spolupracovalo s Fun Lovin` Criminals. S úsměvem prohlásil “jsem vlastně chybějícím členem kapely.”
V září vydává Roots Manuvau  – opět u labelu Big Dada –  nové album Duppy Writer. Název vydavatelství odkazující na umělecký směr pracující s hravostí a náhodou odpovídá hravosti a fantazii,  se kterou tento umělec k hudbě a textům přistupuje.

Mezi zážitky dne zařazuji i vystoupení slovenského exota PeťoTázoka, který za originálního doprovodu DJe Karaoke Tundry splétá pod maskou dědy v platené vestě a kostkovaných kraťasech skvělé texty. Škoda jen nepříliš dobrého hangárového zvuku.

Chali 2na přidal hiphopu trochu funky
V pátek odpoledne už kempem proudlily davy lidí. Slunce pálilo, a tak se pilo ve velkém i z plastových kyblíků. Zákulisí probudila zvuková zkouška Chali 2ny a kapely House of Vibes, která měla v noci odstartovat velkou party.
Odpoledne vynikli například rakouští H.S.C., kteří rozhazovali vinyly s poznámkou “nikdo to nekupuje, tak si to vemte”.

Pohledná holandská rapperka La Melodia pak připomněla energickým projevem MC Lyte. V pátek vystoupily i dvě zbylé rapperky letošního Hip Hop Kempu, zkušená češka Lara 303 se zajímavým novým materiálem a novozélandská sametová Ladi6, která představila své první album. Výborně zpívala a předvedla i beatbox. Odpoledne si publikum mohlo u hlavního pódia za doprovodu Lewise Parkera, Johna Robinsona a Joe Kickasse vyskákat jejich růžový vinyl.

Chali2na a Roots Manuva

Chali 2na s kapelou House of Vibes a svým mladším bratrem, rapperem LaidLaw, přidali Hip Hop Kempu trochu funku. Uvolněný a vždy usměvavý Chali rozhoupal dav svým neuvěřitelně charismatickým hlasem a omluvil se, že je po flámu s Roots Manuvou trochu unaven. Poznat to ale nebylo, Chali spustil smršť dobře artikulovaných slov, rytmické finesy, decentní choreografie, citace známých funkových hitů jako Jungle Boogie nebo I Want You Back od Jackson 5 vytvořily nejzajímavější vystoupení celého Kempu.

PSH, kteří nastoupili hned v zápětí, svým “uměle nehudebním” a občas i arytmickým přístupem vytvořili velký kontrast, nevýrazný byl hlavně Orion. Jejich set s hity Můj rap, můj svět nebo Vladimírovými H.C.H.B a Du dolů podporu publika ale rozhodně měly. Nutno navíc přiznat, že zvuk PSH se aspoň nějak vyvíjí.

Armáda raperů Boot Camp Clik složená ze samých generálů rozstřelila publikum totální smrští. I když rapují rovně a tvrdě jako mnoho českých rapperů, jde z nich úplně jiná energie, Nebude to jen tím, že jich je pět; Sean Price prostě umí prostě vytvořit nátlak pouhým postojem a pohledem do publika.

Hitparáda festivalových malicherností:Nejhezčí jeansy: Talib Kweli
Nejhezčí šaty: Ladi6
Nejhezčí brýle: DJ Ghetto Socks
Nejhezší mikina: Fialová sametová Rootse Manuvy
Nejhezčí fousy: Sean Price
Meteorologický úkaz: Přes noc zřejmě sněžily plastové kelímky
Nejsympatičtější rapper: stále usměvavý a vstřícný Chali 2na

Sobotu ovládli Foreign Beggars Talib Kweli
Sobota byla už byla klidnější a méně voňavá. Některým přišla vhod nákupní zóna s čistým oblečením, jiní ocenili splachovací záchody, které byly bohužel pro běžného návštěvníka placené.

Večerní program převálcoval Kato s DJem Marem alias PragoUnion svým Dezorient Expresem. Kvůli nesmyslnému zpoždění zahráli jen půlhodinový set; i při něm ale ukázal, jak vypadá umění dobrého textu.

Rozehřáté a vysmáté publikum si převzali angličtí Foreign Beggars útočící hned v pěti. Kombinace originálního rapu, grimu a dubstepu s nebezpečně hardcorovými momenty se stala předčasným vrcholem večera. Při kontrolovaném hudebním násilí, kterému se říká mosh pit, šlo v kotli o život. Po stranách se roztančily i kelímky s pivem, mimochodem o českém pivu Forreign Beggars také zarapovali. MC Zani předváděl výborný beatbox s citací písničky Murder She Wrote od Chaka Demus&Pliers. MC Metropolis nastolil rytmus a capella, Mr. Syntax musí mít snad azbestový jazyk, DJ Nonames útočil basou, která trhala maso od kostí, a celé to dirigoval sprinter Orifice Vulgatron. Ten také nakonci poručil, aby se dav rozestoupil a předvedl pořadný mosh pit. Následná scéna přenášená na plátna vedle pódia se podobala natáčení válečného filmu.

Forieign Beggars

Další účinkující, dýchavičný Necro, který chtěl svým rapem všechny přítomné zabít, se dočkal velké odezvy, i když zásoba jeho témat je celkem omezená a na porno je jeho hudba až příliš pomalá. Na skladě měl ovšem dvě tanečnice, které od Necry zjistily Who`s Your Daddy a dozvěděly se i to, co myslel Necro tím, když řekl I Will Fuck You Up. Drsný rapper všem přítomným také oznámil: “Klidně si mou hudbu stahujte, je mi to jedno.” Že by se z něj stávala měkota?

Dlouho očekávaní Talib Kweli a DJ Hi-Tech neboli Reflection Eternal předvedli “superprodukci”, hip hop s novou fasádou a stále skvělými Talibovými texty. Během show si zarapoval i DJ Hi-Tech, velmi úspěšný producent řady současných hip hopových špiček. Nechyběl obligátní tvrdý výsměch novým rapperům nebo odsouzení policie, ale ani pocta nedávno zemřelému Guruovi legendární písničkou Full Clip. Zazněl i starší materiál, který si s ním notovalo mnoho fanoušků. Zaujala i odlehčená hitovka Midnight Hour, jemná Back Again nebo Ballad of Black Gold z poslední desky Revolutions Per Minute. V setu ale klidně mohly chybět zpívané party, které rozhodně nejsou tak dobré jako rap. Když se Talib Kweli zeptal, jestli může na koncertě jen tak kouřit marihuanu, dav samozřejmě řval: Yeahhh!

Hip Hop Kemp
19. – 21. 8. 2010, Hradec Králové, letiště

Další festivalové úlovky

Čtvrtek:
Pio Squad – jihlavská kapela, která měla i přes zařazení ve čtvrtek odpoledne velkou podporu fanoušků.O.S.T.R. + LDZ Orkiestra – polská kapela s živými nástroji byla příjemným překvapením odpoledního programu.
Woody Madera – anglický DJ, který doplňuje své vystoupení o vtipné videoprojekce.

Pátek:
Masta Ace a EdO G – u nás dobře známá dvojka z planety Brooklyn, která si libuje ve sladký samplech.
Samy Deluxe – sympatická hvězda německé hip hopové scény, která dostala dav do varu svou show za doprovodu kytaristy, DJe a zpěvačky. Do setu zařadil i premiéru jedné z nových písní.

Grime Allstars – pozdě v noci se nekompromisně rapovala a tančilo v anglickém stylu za doprovodu DJe Maximum z klanu Boy Better Know.
Z přehlídky začínajících rapperů – herečka a raúperka z Jihlavy MC Zuzka

Sobota:
Casper – německá tvrdá hip hopová kapela s živými nástroji, zpestřila odpolední hip hopový maraton
Indy a Wich – staří známí nebyli nějaký čas společně vidět, 1. listopadu jim vyjde nové album.

Sabac Red – nadhodil téma násilí, před jeho vystoupení dva figuranti předváděli, jak se učí střílet. Malý hip hopový “revolucionář” se obul do policie a zpestřil vystoupení samply z písničky Talkin` bout the Revolution od Tracy Chapman nebo Another Brick in the Wall od Pink Floyd
Fashaw a DJ Exile – triky DJe Exila i rozloučení “dávejte na sebe pozor” byly působivé.
Z přehlídky začínajících rapperů – MC Gey, který skvěle rapuje a píše výborné texty s nadhledem.