Hodně sexu – ale hlavně nezávazně, jasný?

Stefan-Titka

Výchozí situace filmu Hlavně nezávazně zní možná jako splněný sen mnoha mužů (a snad i žen, abychom byli politicky korektní). Láska bez závazků, založená jen na sexu. Žádné společné snídaně, žádné city, jen živočišný sex, když to zrovna potřebujete. Ashton Kutcher a Natalie Portman mají zdánlivě všechno pod kontrolou, když tu náhle zasáhne do jejich „přátelství s výhodami“ nečekaný nepřítel, tedy opravdová láska.

Emma (Natalie Portman) pracuje jako lékařka, Adam (Ashton Kutcher) jako asistent u televizního seriálu. Oba se znají už od školy a nedávno se znovu potkali. Adam se právě vzpamatovává z nepovedeného vztahu; s onou ex teď navíc chodí jeho vlastní otec.
V opileckém rauši se rozhodne obvolat všechny dívky z telefonu s cílem mít s některou sex. Na druhý den se probudí svlečený u Emmy doma, obklopený kromě Emmy i jejími spolubydlícími a jedním homosexuálním lékařem.

Podívejte se na ukázky z Hlavně nezávazně

Adam přistoupí na Emmin plán zvláštního přátelství, totiž že si prostě jen budou pomáhat od pudových potřeb. Hned od začátku si stanoví pravidla – s jakýmkoliv citem dohoda padá. To ještě netuší, že pravidla jsou jedna věc a realita druhá.

Vedlejší postavy – ne moc vtipné haha figurky
Hlavně nezávazně je ve své podstatě romantická komedie, vlastně i dost Emma a David. Hlavně nezávazně. tuctová. Špetka originality, která jí dává body navíc, je ona zmíněná výchozí premisa a taky fakt, že na romantický film má v Americe film vcelku netradičně „R“-kové označení přístupnosti (tedy do 17-ti let jen s dospělým doprovodem). To samozřejmě, ruku na srdce, tématu filmu docela pomáhá, protože dialogy jsou tu najednou svým způsobem „přirozené“ a někdy bych se odvážil tvrdit, že i ze života. 

Nenechte se ale mýlit – režisér Ivan Reitman sice zdánlivě vybočil ze svého typického žánru reprezentovaného třeba Krotiteli duchů nebo Evolucí, ale scénář debutantky Elizabeth Meriwether je i tak občas dost velké sci-fi. Někdy se daří víc a vtipy vycházejí („mixtape“ pro menstruující ženy s hitovkami typu Bleeding Love, Red Red Wine nebo Sunday Bloody Sunday pobavil), jindy se na pilu tlačí až moc. Nejvíc je to vidět u vedlejších postav, které si z podobných filmů často pamatujeme víc než hlavní hrdiny. V Hlavně nezávazně jsou to jen „haha“ figurky, které však moc „haha“ efektu nepřinesou.

Kutcher: Klučina, kterému to zoufale nejde
Nejúpornější boj svádí nejspíš čerstvá držitelka Oscara Natalie Portman, jejíž postava je pro diváky velkou neznámou. Ještě větší záhadou je ale David u lékaře. vcelku „nezávadný“ Ashton Kutcher, který má obecně nálepku herce, jehož herectví by mělo být prohlášeno za ilegální. V Hlavně nezávazně je překvapivě nerušivý a vlastně i přesný – tedy alespoň do chvíle, než přijde finále, v němž je najednou opět nepřekvapivě špatný. Jedna jediná věta, ta nejdůležitější a v romantických filmech nejprofláklejší, a kouzlo je rázem pryč; před diváky se plácá klučina, který se zoufale snaží hrát, ale ani trochu mu to nejde.

I přes zajímavě nastavenou romanci tak z Hlavně nezávazně vypadla zase jen standardní romantika. Smát se při ní sice asi nebudete, usmívat snad ano. Samotné finále je ale vyloženě rána pod pás. Jako kdyby na nás autoři filmu celou dobu jen líčili past a pak na  zpoza rohu vyskočili a vykřikli: „Máme vás! Snad jste si nemysleli, že to skončí jinak?“
Mysleli.
A spletli jsme se.

Hlavně nezávazně (No strings attached)
USA, 2011, anglická verze, české titulky
Režie:
Ivan Reitman
Hrají
: Natalie Portman, Ashton Kutcher, Kevin Kline, Cary Elwes a další
Premiéra v ČR: 31. března 2011